H ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗ ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Ευρώπη ώρα μηδέν: Η ενεργειακή κρίση, τα μέτρα – ασπιρίνες και οι ανεπαρκείς ηγέτες

Η Ρωσία είναι έτοιμη να κλείσει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου και η Ευρώπη αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.
Ευρώπη ώρα μηδέν
AP

Παρ’ όλα αυτά οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. δεν φαίνεται ότι μπορούν να αντιμετωπίσου τη νέα ενεργειακή πραγματικότητα και με μέτρα – ασπιρίνες προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, ξύπνησε μάλλον αργά, δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream, θα ξαναρχίσουν όταν ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη συντήρησή του.

Στη συνέχεια ο Χαν είπε πως στην Ε.Ε. εργάζονται με το σενάριο ότι δεν θα επιστρέψει ο αγωγός σε λειτουργία. Η παραπάνω δήλωση προκαλεί γέλιο και δείχνει το πόσο ανεπαρκής είναι η ελίτ των Βρυξελλών.

Από τη πλευρά του ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ προειδοποίησε πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν επειγόντως και συντονισμένα μέτρα για να αποφύγουν μία ενδεχομένως καταστροφική κρίση προσφοράς φυσικού αερίου τον χειμώνα.

Τόσους μήνες η Ευρώπη είναι απλός θεατής των εξελίξεων και ξαφνικά βγαίνει από το λήθαργο, συνειδητοποιώντας πως τα δύσκολα είναι μπροστά.

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία είναι μόνο η αρχή, καθώς είναι αναμενόμενο πως το κύμα των ανατιμήσεων και η ενεργειακή ακρίβεια να προκαλέσουν τη λαϊκή οργή. Στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες για την αύξηση του κόστους των βασικών ειδών διατροφής και της ενέργειας.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι διεθνείς οίκοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές της ευρωπαϊκή οικονομία. Όπως υποστηρίζει η Citi, το κλείσιμο του φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ κατά περίπου 1%, γεγονός που θα σήμαινε συρρίκνωση 10% στα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή τους επόμενους 12 μήνες.

Kαι οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley θεωρούν πιθανή μια ύφεση στη ζώνη του ευρώ εφόσον οι ροές παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ή μειωθούν, ενώ προβλέπουν πως ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 9,6% τον Σεπτέμβριο.

Η BlackRock επισημαίνει ότι οι αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια προαναγγέλλουν ύφεση και ο αντίκτυπος θα είναι παρόμοιος με το σοκ στην τιμή του πετρελαίου τη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με την ίδια, οι επίμονα υψηλές τιμές πιθανότατα θα συμπιέσουν τα πραγματικά εισοδήματα, θα μειώσουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και θα αυξήσουν το οικονομικό άγχος.

Σχετικές ειδήσεις