Μάριο Ντράγκι: Η τραγική ειρωνεία και το μετέωρο βήμα της Ιταλίας
Και η ειρωνεία είναι πως ο «σούπερ Μάριο», που κατάφερε να κρατήσει το ευρώ ενωμένο την περίοδο που η Γηραιά Ηπειρος βρισκόταν αντιμέτωπη με την κρίση χρέους ως πρόεδρος της ΕΚΤ, τώρα δεν μπορεί να κρατήσει τα ιταλικά πολιτικά κόμματα ενωμένα. Και μάλιστα τη στιγμή που η ζώνη του ευρώ ταλανίζεται από δίδυμη κρίση, ενεργειακή και πληθωριστική.
Κατά διαβολική σύμπτωση η αποχώρηση του Ντράγκι από την εξουσία έρχεται λίγο πριν από τη 10η επέτειο της δέσμευσής του, στις 26 Ιουλίου 2012, να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να διατηρήσει ζωντανό το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και να μην τι αφήσει να καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους που κλόνισε συθέμελα την ευρωζώνη.
Και τώρα που έπρεπε να στηρίξει τη χώρα του και να κρατήσει ενωμένα τα κόμματα, δυστυχώς δεν τα κατάφερε και όπως είπε ο ίδιος «μερικές φορές και οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν καρδιά».
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Ιταλία οδηγείται σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις 25 Σεπτεμβρίου. Τέλη Αυγούστου, δηλαδή, αρχίζει επισήμως η προεκλογική εκστρατεία, αλλά είναι σαφές ότι στην πραγματικότητα, τα διάφορα κόμματα βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης.
Οι οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ιταλικής οικονομίας, ενώ εκφράζονται ανησυχίες και για το ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Ο Μάριο Ντράγκι είχε τεθεί ως κύριος εγγυητής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για να μπορέσει, η Ιταλία, να εκταμιεύσει κανονικά όλες τις δόσεις από τις Βρυξέλλες. Μόνον για το εξάμηνο Ιουλίου- Δεκεμβρίου, ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου αναφέρουν ότι ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ματαρέλα, επικοινώνησε με αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων, για να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις και να τους καθησυχάσει σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητα της χώρας.