Ενεργειακή κρίση: Οι «καρεκλοκένταυροι» της Ε.Ε., τα ημίμετρα και η σκληρή πραγματικότητα

Tελικά οι «καρεκλοκένταυροι» των Βρυξελλών είναι για… γέλια και για κλάματα. Από το Νοέμβριο που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση, η οποία κορυφώθηκε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται εν υπνώσει και ως απλοί παρατηρητές αφήνουν την ενεργειακή κρίση να εντείνεται, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό στραγγαλισμό πολίτες και οικονομίες.

Ενεργειακή κρίση: Οι «καρεκλοκένταυροι» της Ε.Ε., τα ημίμετρα και η σκληρή πραγματικότητα
Η ενεργειακή κρίση απειλεί την ύπαρξη της ΕΕ και οι ηγέτες της παρουσιάζουν ημίμετρα.
AP Photo/Bela Szandelszky, File

Χωρίς να έχει εκπονήσει κανένα απολύτως σχέδιο η Ευρωπαϊκή Ένωση, το μόνο που επέλεξε να κάνει είναι να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, οι οποίες όπως όλα δείχνουν, δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τη Μόσχα, καθώς για να λέμε την αλήθεια ούτε που ίδρωσε το αφτί του Πούτιν, ενώ αντιθέτως ο αντίκτυπος για τη Γηραιά Ήπειρο είναι σοβαρός.

Και τα χειρότερα είναι μπροστά, καθώς, όπως προέβλεψε η Gazprom οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, καθώς παραγωγή και εξαγωγές της ρωσικής κρατικής εταιρείας συνεχίζουν να μειώνονται εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης, μετά την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία. Τις προηγούμενες ημέρες τα συμβόλαια για το 2023 για τη Γαλλία εκτοξεύθηκαν στα 660 ευρώ και για τη Γερμανία στα 528 ευρώ. Για την Ιταλία οι τιμές «χτυπήσαν» τα 475 ευρώ και για την Ολλανδία τα 448 ευρώ.

Τα κακά μαντάτα δεν σταματάνε εδώ. Το ρωσικό υπουργείο Οικονομία, σύμφωνα με το Reuters, προβλέπει ότι η μέση τιμή εξαγωγής φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί φέτος στα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, δεδομένου ότι μειώνονται οι εξαγωγές μέσω αγωγών, προτού μειωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025. Το 2023 η τιμή εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στα 471,8 δολ. ανά 1.000 κ.μ.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ενεργειακό «Αρμαγεδώνα», ο οποίος θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Παρόλ’ αυτά η ευρωπαϊκή ελίτ κάνει σαν μην καταλαβαίνει, δεν λαμβάνει γενναίες αποφάσεις και κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Ομως «ο ελέφαντας κρύβεται στο δωμάτιο» και όταν ξυπνήσουν οι ευρωπαίοι θα είναι πολύ αργά. Ο πληθωρισμός θα έχει ροκανίσει σε τέτοιο βαθμό το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών που η κοινωνική αναταραχή θα είναι αναπόφευκτη. Παράλληλα οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, οδηγώντας σε ύφεση τις οικονομίες και επιφέροντας πλήγμα στις επιχειρήσεις.

Το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα – ασπιρίνες και αυτό θα αποδειχθεί με σκληρό τρόπο το χειμώνα. Και αντί οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, πετούν το μπαλάκι στους πολίτες, συστήνοντάς τους να μην χρησιμοποιούν ζεστό νερό το χειμώνα, να μην ζεσταίνονται επαρκώς κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και άλλα τέτοια ευτράπελα, που μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηριστούν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αναρτήσεις της στο Twitter παρουσίασε ένα μέρος των μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε να καταφέρουν οι χώρες της Ευρώπης να «βγάλουν» τον δύσκολο χειμώνα. Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η μείωση της θερμοκρασίας στη θέρμανση ενός σπιτιού έστω και για έναν βαθμό Κελσίου, θα είναι ικανή για να εξοικονομήσει περίπου 7% της ενέργειας για όλο το έτος. Μάλλον η επικεφαλής της Κομισιόν δεν έχει συνειδητοποιήσει πως αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να μετριάσουν τις συνέπειες του ενεργειακού σοκ που θα υποστεί η Ευρώπη το επόμενο διάστημα.

Γιατί τις εύκολες λύσεις τις γνωρίζουμε όλοι, αυτό όμως που απαιτείται στην τρέχουσα συγκυρία είναι ένα πλέγμα δράσεων που θα ανακουφίσει τους πολίτες και θα στηρίξει τις οικονομίες. Αν αυτό δεν το συνειδητοποιήσουν άμεσα οι ευρωπαίοι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα. Και αυτή τη φορά η κρίση θα είναι βαθιά και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η Γηραιά Ηπειρος θα καταφέρει να την ξεπεράσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο σενάρια διάλυσης της Ευρωζώνης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή