ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Συνεχίζεται το ενεργειακό θρίλερ – Στα ύψη οι τιμές, σε κινούμενη άμμο η Ευρώπη
Η εκτόξευση των τιμών έρχεται ως απόρροια της είδησης ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom θα διακόψει τελείως τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 το τριήμερο από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου.
Αυτή τη φορά πρόκειται για μη προγραμματισμένη διαδικασία συντήρησης του αγωγού, ο οποίος ήδη λειτουργεί εδώ και εβδομάδες με περιορισμένες ροές που έχουν υποχωρήσει ακόμη και στο 20%. Για τη νέα διακοπή η Gazprom επικαλέστηκε την ανάγκη συντήρησης στο μοναδικό συμπιεστή του αγωγού που έχει απομείνει σε λειτουργία.
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος εκτοξεύτηκαν έως και 17% σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, στα 750 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επίσης η γαλλική ενέργεια για το επόμενο έτος αυξήθηκε κατά 12% στο επίπεδο ρεκόρ των 880 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή περίπου 10 φορές περισσότερο από το επίπεδο που ήταν πριν από ένα χρόνο.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο χειμώνας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος για την Ευρώπη, κάτι που επιβεβαιώνεται και από αξιωματούχους της Ε.Ε.
«Ο επόμενος χειμώνας θα είναι ακριβός», επισημαίνει σε σχετική της ανάλυση η Goldman Sachs, αναφέροντας πως αν επιτραπεί στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μεταφέρουν υψηλότερο κόστος φυσικού αερίου στους καταναλωτές, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώνουν 470 ευρώ το μήνα για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, 290% υψηλότερα από το τυπικό κόστος στα μέσα του 2020. Και συνεχίζει ο αμερικανικός οίκος: «Αυτό είναι σαφώς απρόσιτο για πολλούς, ίσως τους περισσότερους, και θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη στήριξη ώστε οι καταναλωτές να τα βγάλουν πέρα».
Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και το συνεπακόλουθο κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία. Oι οικονομολόγοι της UBS υποστηρίζουν πως η Eυρωζώνη έχει εισέλθει ήδη σε ρηχή ύφεση λόγω της εκτίναξης των τιμών ενέργειας, η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους. Παράλληλα προβλέπουν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% στο τρίτο τρίμηνο και 0,2% στο τέταρτο.
«Υπό το φως των νέων σημαντικών αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, οι οποίες συνεπάγονται περαιτέρω πιέσεις στην κατανάλωση των νοικοκυριών και τις πάγιες επενδύσεις, αναμένουμε τώρα ότι η Ευρωζώνη θα μπει σε τεχνική ύφεση (δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα με μείωση του ΑΕΠ)», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι.
Απαισιόδοξοι για την πορεία της Ευρωζώνης εμφανίζονται και οικονομολόγοι της Morgan Stanley, οι οποίοι προβλέπουν μία μεγαλύτερη συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε σχέση με πριν, αρχής γενομένης από το τέταρτο τρίμηνο.