Ζόρια για τη Γερμανία – Ο δανεισμός – μαμούθ 200 δισ. και τα «καρφιά» των ευρωπαίων
Μπορεί η Γερμανία να λύνει και να δένει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σχεδόν πάντα να επιβάλλει τις απόψεις της και τη στρατηγική της σε κρίσιμα ζητήματα, ωστόσο αυτή τη φορά αρκετά κράτη – μέλη εκφράζουν ανοικτά την αντίθεσή τους στο σχέδιο του Βερολίνου για δανεισμό 200 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.
Αυξάνονται οι αντιδράσεις
Ο πρώτος που τα έβαλε με τη Γερμανία είναι ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, επικρίνοντας την απόφαση που έλαβε για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη γερμανική αγορά εκδίδοντας παράλληλα 200 δισ. ευρώ σε νέο χρέος.
«Δεν μπορούμε να χωριζόμαστε ανάλογα με τον ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο που έχουμε, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.
«Κανένα κράτος μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις μακροπρόθεσμα ακολουθώντας μοναχικό δρόμο αν δεν έχουμε μια κοινή στρατηγική, ακόμα και αυτά που φαίνονται λιγότερο ευάλωτα από οικονομική σκοπιά» σημείωσε.
«Η απάντηση της Ε.Ε. πρέπει να μειώσει το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να αποφύγει τις στρεβλώσεις στις αγορές. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι, όπως στη στήριξή μας προς την Ουκρανία» τόνισε ο Ντράγκι.
Αιχμές και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενώ άφησε αιχμές για την στάση της Γερμανίας.
«Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να υπάρχουν χώρες οι οποίες ακολουθούν μία αυτόνομη πολιτική στήριξης των δικών τους κοινωνιών, μόνο και μόνο επειδή έχουν την οικονομική και δημοσιονομική δυνατότητα να το πράττουν. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μία υπαρξιακή οικονομική κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τζεντιλόνι εναντίον Βερολίνου
Καρφιά στο Βερολίνο έριξε και ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο σχέδιο στήριξης, ύψους 200 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση ο Πάολο Τζεντιλόνι απάντησε ότι «η αντίδραση των κρατών-μελών είναι απολύτως δικαιολογημένη». «Τη στιγμή αυτή πρέπει να διατηρήσουμε την ενιαία μας αγορά, αποφεύγοντας τον κατακερματισμό και ενισχύοντας όλα τα εργαλεία που μπορούμε να έχουμε ως πρώτη αλληλεγγύη», πρόσθεσε ο Επίτροπος και τόνισε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Έχουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα από την προηγούμενη κρίση για το πώς η αλληλεγγύη μπορεί να δράσει στην κρίση και επίσης να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές», ανέφερε, τέλος.
Το θέμα της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην άτυπη Σύνοδο στην Πράγα που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα και μένει να αποδειχθεί εάν η Γερμανία αναγκαστεί λόγω των αντιδράσεων να αναδιπλωθεί για το θέμα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Υπέρ του πλαφόν 15 χώρες
Σημειώνεται πως 15 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, υπέγραψαν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία της ζητούν να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.
Η επιστολή, η οποία συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας απευθυνόταν στην επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον και την υπογράφουν οι υπουργοί ενέργειας του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας.