Μία ακόμη αχρείαστη Σύνοδος Κορυφής – Οι ατέρμονες συζητήσεις
Άλλη μία Σύνοδος Κορυφής, στο τραπέζι της οποίας θα τεθούν διάφορες λύσεις, ωστόσο τελικά θα γίνει αυτό που θέλουν οι Γερμανοί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε έναν νέο κανονισμό έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην ΕΕ και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού. Η Επιτροπή προτείνει την κοινή αγορά φυσικού αερίου, ένα μηχανισμό περιορισμού των τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF, μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Φυσικά το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου μένει στις καλένδες, αφού η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε και πάλι το χατίρι του Βερολίνου.
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται ένα αναθεωρημένο προσχέδιο, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα υποστηρίξουν σε γενικές γραμμές τις προτάσεις της Κομισιόν, οι οποίες για να σχηματοποιούν λεπτομερώς και να τεθούν σε εφαρμογή θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, οπότε το φετινό χειμώνα κάθε κράτος μέλος θα προσπαθήσει να εφαρμόσει το δικό της μείγμα επιλογών, ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που η κάθε μία έχει για να αντιμετωπίσει το «τσουνάμι» των αυξήσεων σε υπηρεσίες και προϊόντα.
Πολιτικοί αναλυτές αναμένουν πολύ μακρές συνομιλίες ανάμεσα στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Η ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα επέκρινε ανοικτά την δουλειά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Οι προτάσεις είναι ακόμη λιγάκι άτολμες: συνεχίζουν να λείπουν συγκεκριμένα μέτρα για τη μεγάλη πλειονότητα των ζητημάτων. Γίνεται αληθινή προσπάθεια εδώ κι έναν χρόνο (...) αλλά είναι αποκαρδιωτικό το να βλέπεις το πόσο αργή και κοπιώδης είναι η αντίδραση της Ευρώπης στην πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε.
Στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής, στην Πράγα, στις αρχές Οκτωβρίου, αρκετοί ηγέτες επέκριναν τη γερμανίδα πρόεδρο της Κομισιόν, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης Ματέους Μοραβιέτσκι έφθασε στο σημείο να την κατηγορήσει ανοικτά πως κόπτεται μόνο για τα γερμανικά συμφέροντα. «Επτά μήνες καθυστέρησης μας έφεραν ύφεση», διαπίστωνε από τη δική του πλευρά ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως η ανικανότητα των τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες, οδηγεί οικονομίες και κοινωνίες σε οικονομικό στραγγαλισμό. Και μπορεί κάποιοι στην Ε.Ε. να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ωστόσο η ώρα της κρίσης δεν θα αργήσει. Οι κοινωνίες βράζουν και ήδη σε κάποιες χώρες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της ακρίβειας. Τα φαινόμενα αυτά είναι βέβαιο πως θα ενταθούν εν όψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα και τότε η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα.