Γιατί χαμογελούν και χαίρονται; Η διεθνής οικονομία στο σημείο μηδέν
Όπως είπε «οδεύουμε προς τον στασιμοπληθωρισμό, ένα φαινόμενο που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά μετά τη δεκαετία του '70- υπάρχουν και γεωπολιτικοί κίνδυνοι».
Αναφερόμενος στην επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, επεσήμανε πως η προσπάθεια για μείωση του πληθωρισμό στο 2%, θα προκαλέσει ύφεση, η οποία δεν θα είναι ούτε σύντομη ούτε ρηχή.
Και αυτό διότι η δημοσιονομική και νομισματική σύσφιξη που βρίσκεται σε εξέλιξη, λαμβάνει χώρα σε ένα περιβάλλον με υψηλό χρέος. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ο Roubini θεωρεί πως η μεγάλη ύφεση θα επιφέρει και δημοσιονομικό κραχ».
«Υπάρχει τόσο μεγάλο ιδιωτικό και δημόσιο χρέος που κάθε προσπάθεια σοβαρής καταπολέμησης του πληθωρισμού θα προκαλέσει κραχ στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αλλά και στις αγορές ομολόγων και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα», σημείωσε ο ίδιος.
Αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon, δήλωσε πως ανήκει στο στρατόπεδο όσων θεωρούν πιθανή, μία ύφεση στις ΗΠΑ. Για την Ευρώπη υποστήριξε πως μπορεί ήδη να βρίσκεται σε ύφεση.
Μπορεί ήδη να είμαστε σε ύφεση στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο εμβληματικό επενδυτικό συνέδριο FII της Σαουδικής Αραβίας.
Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική της Fed, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θεωρεί πως οι οικονομικές συνθήκες «θα σφίξουν σημαντικά».
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η Fed «δεν δει ουσιαστικές αλλαγές συμπεριφοράς», θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το εύρος του 4,5% - 4,75%. Σημειώνεται πως η Goldman Sachs, βλέπει πτώση ακόμη και 25% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα για τον δείκτη-βαρόμετρο S&P 500, εκτιμώντας ότι οι μετοχές της Wall Street δεν έχουν αποτιμήσει πλήρως την πρόσφατη αύξηση στις πραγματικές αποδόσεις και τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ.
Και η UBS εκτιμά πως η Wall Street θα κινηθεί πτωτικά το 2023 λόγω της ύφεσης αλλά και του υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Με βάση το αρνητικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας που είναι και το πιο ρεαλιστικό, ο S&P 500 θα υποχωρήσει κατά 10%, στις 3.300 μονάδες. Στο βασικό σενάριο εκτιμάται πως δεν υπάρξουν μεταβολές και στο αισιόδοξο σενάριο θα σημειώσει άνοδο 20% στις 4.400 μονάδες.