Το «ιερό δισκοπότηρο» του πληθωρισμού και η αδιάφορη κ. Λαγκάρντ
Οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται πρόθυμες να ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση για να σκοτώσουν τον δράκο του πληθωρισμού. Και αυτό αποδείχθηκε ακόμη μία φορά, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 2%. Η πλειοψηφία των οικονομολόγων υποστηρίζει πως το ιερό δισκοπότηρο του 2% για τον πληθωρισμό πρέπει να ξεχαστεί από τους κεντρικούς τραπεζίτες για να αποφευχθεί το επώδυνο φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού. Παρόλες τις προειδοποιήσεις οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια τις οικονομίες σε ύφεση.
Η ΕΚΤ σε περίπου τρεις μήνες έχει αυξήσει συνολικά τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Σε ανάλογες περιόδους σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, χρειάστηκαν 18 μήνες για να αυξηθούν τα επιτόκια κατά 200 μ.β.
Όπως σχολιάζει η ING η κίνηση της Ευρωτράπεζας αποδεικνύει την ακραία αλλαγή στάση από την ΕΚΤ. Ενώ πριν ένα χρόνο η κομψή γαλλίδα έλεγε ότι «η κυρία δεν κάνει tapering», στην τρέχουσα συγκυρία η ΕΚΤ έχει πραγματοποιήσει τις πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στην ιστορία της, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα σημάδια πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ύφεση και τις πληθωριστικές πιέσεις που είναι απόρροια των ψηλών τιμών στην ενέργεια και στα εμπορεύματα.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους το 2008, ο τότε επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι είχε επιλέξει ένα τελείως διαφορετικό τρόπο για στηρίξει την Ευρωζώνη και τις οικονομίες. Η σημερινή πρόεδρος της ΕΚΤ, ξύπνησε αργά και με σπασμωδικές κινήσεις προσπαθεί να προλάβει τα χειρότερα, αλλά φαίνεται πως δεν θα τα καταφέρει.
Και είναι αξιοπερίεργο που η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ αφού αύξησε κατά 70 μονάδες βάσης τα επιτόκια, προειδοποίησε ταυτόχρονα για περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης στο τέλος του 2022 και στις αρχές του 2023.
Παράλληλα έστειλε σήμα και για νέες αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς «ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη, φτάνοντας το 9,9% για τον Σεπτέμβριο».
Όπως ανέφερε, τους τελευταίους μήνες η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, οι διαταραχές στην προσφορά και η ισχυρή ζήτηση μετά την πανδημία οδήγησαν σε διεύρυνση των πληθωριστικών πιέσεων.
Η Λαγκάρντ ανέφερε ακόμα ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε σημαντικά το τρίτο τρίμηνο, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ αναμένει πως η οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά το υπόλοιπο της χρονιάς αλλά και στην αρχή της επόμενης χρονιάς