Κρυπτονομίσματα: Η μεγάλη αιματοχυσία – Εκαναν φτερά 1,4 τρισ.
Οι επενδυτές αλλά και τα ισχυρά funds αποχωρούν μαζικά από τα crypto και στρέφονται σε επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου. Το Bitcoin κατρακύλησε σε χαμηλά 2 ετών, ενώ σημαντικές είναι οι απώλειες και για τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα.
Το 2002 ήταν πολύ άσχημη χρονιά για την αγορά των cryptos από την οποία έχουν κάνει φτερά πάνω από 1,4 τρισ. δολάρια από την αξία της από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το CNBC. Το Bitcoin που πριν από έναν χρόνο έσπαγε το φράγμα των 68.000 δολαρίων, υποχώρησε στα 15.480 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Νοεμβρίου του 2020, σύμφωνα με δεδομένα της CoinDesk. Το Ether βρίσκεται στα 1.170 δολάρια, ενώ πριν από έναν χρόνο κυμαινόταν πάνω από τα 4.800 δολάρια.
Η περιπέτεια των crypto ξεκίνησε με την κατάρρευση του stablecoin ΤerraUSD και του συνδεόμενου κρυπτονομίσματος, Luna. Στη συνέχεια οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες προκάλεσαν νέες πιέσεις, καθώς οι επενδυτές δεν πείστηκαν πως τα κρυπτονομίσματα μπορεί να αποτελέσουν ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, το νέο χρυσό δηλαδή, σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας και πληθωριστικών πιέσεων.
Στον αντίποδα αποδείχθηκε πως τα crypto θεωρούνται assets υψηλού ρίσκο, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μειώνουν σημαντικά την έκθεσή τους στη συγκεκριμένη αγορά. Το απόλυτο ξεπούλημα πάντως, πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά την χρεοκοπία του FTX, τρίτου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.
Σημειώνεται πως η FTX έχει περισσότερους από 1 εκατομμύριο πιστωτές, ενώ χρωστάει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στους 50 κορυφαίους ανασφάλιστους πιστωτές της.
O νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman σε άρθρο του στους New York Times υποστήριξε πως ακόμα και αν η αξία του Bitcoin δεν μηδενιστεί, η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αρχίσει να οδεύει προς τη λήθη. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο οικονομολόγος τα πρόσφατα γεγονότα κατέστησαν σαφή την ανάγκη ρύθμισης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, μιας βιομηχανίας που πριν από έναν χρόνο, από το μηδέν, άγγιξε σε κεφαλαιοποίηση τα 3 τρισ. δολ. - αν και τα περισσότερα από αυτά έχουν πλέον εξαϋλωθεί. Σύμφωνα με τον Krugman πλέον είναι σαφές ότι ο κλάδος δεν θα επιβίωνε αν ρυθμιζόταν.
*Η επιλογή της φωτογραφίες με τα άγρια θηλαστικά, επιλέχθηκε για την κατάδειξη του συμβολικού όρου των αγορών «bear (αρκούδα) market», ο οποίος χρησιμοποιείται όταν η αγορά (χρηματιστήριο ή κρυπτονομίσματα) βρίσκεται σε μεγάλη πτώση. Αντίστοιχα, σε περιπτώσεις μεγάλης ανόδου χρησιμοποιείται ο... ταύρος (bull market).
Διαβάστε επίσης:
Χρέη 3,1 δισ. δολαρίων αφήνει η πλατφόρμα FTX
Στο… πυρ το εξώτερον τα κρυπτονομίσματα – Ερχονται νέα «κανόνια»;
Κραχ στα κρυπτονομίσματα – Η ζοφερή πρόβλεψη για κρίση «α λα 2008»