Το σκάνδαλο διαφθοράς, η Καϊλή και η προδοσία των ευρωπαϊκών ιδανικών

To σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο στο οποίο εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή, που έχει προφυλακιστεί έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στις Βρυξέλλες.

Η έρευνα των βελγικών αρχών είναι σε εξέλιξη και αναμένονται καταιγιστικές εξελίξεις, ενώ ήδη τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για προδοσία των ευρωπαϊκών ιδανικών.

Το σκάνδαλο έρχεται σε μία στιγμή όπου ήδη έχει πληγεί η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών λόγω των όσων διαδραματίζονται με το πλαφόν στο φυσικό αέριο, τη μη λήψη αποφάσεων για την ενεργειακή κρίση και τα «παιχνίδια» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει ένα κύμα αμφισβήτησης απέναντι τους ηγέτες και στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, οπότε η αποκάλυψη του σκανδάλου στο Ευρωκοινοβούλιο, εντείνει την κρίση αξιοπιστίας της Ε.Ε.

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει πως «το σκάνδαλο διαφθοράς φαίνεται να επιβεβαιώνει την παλιά προκατάληψη, ότι οι Βρυξέλλες είναι ένας τόπος, όπου η γραφειοκρατία διαρκώς πολλαπλασιάζεται και το ένα χέρι νίβει το άλλο». Η εφημερίδα του Μονάχου κρίνει πως «τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η Tageszeitung του Βερολίνου εκτιμά πως το σκάνδαλο διαφθοράς πιθανότατα να έχει πολύ ευρύτερες προεκτάσεις από τις μέχρι τώρα γνωστές. «Οι πέντε συλλήψεις και η απομάκρυνση μίας από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φαίνεται να είναι μόνο η κορυφή ενός παγόβουνου που δεν διακρίνει ούτε την αριστερά ούτε τη δεξιά, ούτε τη βόρεια ή τη νότια Ευρώπη. […] Ούτε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έπρεπε να κοιμάται ήσυχη, καθώς η εισαγγελία διεξάγει έρευνα για την υπόθεση της συμφωνίας για τα εμβόλια της Pfizer. Υπάρχουν παρατυπίες στην προμήθεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού – τα SMS της φον ντερ Λάιεν με τις λεγόμενες Big Pharma λέγεται ότι δεν μπορούν να εντοπιστούν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της εφημερίδας, για τον οποίο διαφαίνεται ως μονόδρομος η εξασφάλιση περισσότερης διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων και το lobbying.

Aπό την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Reuters επεσήμανε πως οι καταγγελίες για διαφθορά σε βάρος της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι άκρως ανησυχητικές. «Οι ισχυρισμοί είναι άκρως ανησυχητικοί, πολύ σοβαροί» σημείωσε η ίδια μιλώντας σε δημοσιογράφος, ενώ επανέλαβε τη θέση της για δημιουργία ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας.

Την ανησυχία του εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για τις εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο που πλήττει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων. Ερωτηθείς για το τι σημαίνει για τη σχέση με το Κατάρ, αλλά και σχετικά με τις συνέπειες, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι δεν είναι «δικαστής».

«Είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία. Βεβαίως τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποια γεγονότα, τα οποία με ανησυχούν ως πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», επεσήμανε.

Σχετικές ειδήσεις

Εύα Καϊλή: «Ξετινάζουν» και το Πόθεν Έσχες του πατέρα της

Εύα Καϊλή: «Αδειάζει» τον σύντροφό της για Qatar Gate -Το πόθεν έσχες

Η αντίδραση φον ντερ Λάιεν για τη σύλληψη Καϊλή