Αντιμέτωπες με το χάος αμερικανική οικονομία και Wall Street – Ζοφερές προβλέψεις

Καμπανάκι χτυπούν οικονομολόγοι και αναλυτές για το χάος που θα προκληθεί στην αμερικανική οικονομία και στη Wall Street σε περίπτωση που το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους της χώρας έως την 1η Ιουνίου, όταν το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι θα ξεμείνει από μετρητά για να πληρώνει τις υποχρεώσεις του ομοσπονδιακού κράτους.

Αντιμέτωπες με το χάος αμερικανική οικονομία και Wall Street – Ζοφερές προβλέψεις
AP Photo

Οι ΗΠΑ οδεύουν προς τη Μεγάλη Υφεση, που θα είναι πιο έντονη σε σχέση με αυτή του 1929 προειδοποιεί ο γνωστός οικονομολόγος Peter Schiff. Σύμφωνα με τον ίδιο η κρίση που βρίσκεται προ των πυλών θα πυροδοτηθεί από το δημόσιο χρέος και την πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

«Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από το 2008, επειδή αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο τα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου.Το πρόβλημα θα είναι το χρέος του αμερικανικού δημοσίου, το οποίο με τη σειρά του θα επιφέρει πλήγμα στο δολάριο. Εκεί οδεύουμε και πρέπει να αναμένουμε μεγάλη καταστροφή», επεσήμανε ο Schiff.

Την ίδια στιγμή για απότομες διακυμάνσεις στη Wall Street κάνει λόγο Michael Wilson της Morgan Stanley λόγω της συζήτησης γύρω από την αύξηση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Οι περισσότεροι επενδυτές πιστεύουν ότι τελικά θα επιλυθεί, αλλά όχι χωρίς κάποια βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα», σημείωσε ο Wilson, αναφέροντας ταυτόχρονα πως το συγκεκριμένο γεγονός έχει εκληφθεί από τις αγορές ως μια χαμένη υπόθεση.

Ο αναλυτής, ο οποίος εκτίμησε σωστά την πτώση των αμερικανικών μετοχών το 2022, δήλωσε ότι ακόμη και αν το ανώτατο όριο χρέους αρθεί μέχρι την ημέρα που τελειώνουν τα μετρητά του υπουργείου Οικονομικών, θα μπορούσε ενδεχομένως να συμπιέσει τη ρευστότητα και να οδηγήσει τον S&P 500 χαμηλότερα, δεδομένης της ευαισθησίας του δείκτη στις αλλαγές της ρευστότητας στην πρόσφατη ιστορία.

Αλλά και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν τόνισε πως μια αθέτηση πληρωμών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προκαλούσε χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για να πανικοβαλλόμαστε αν όντως υπάρξει τεχνική χρεοκοπία, επειδή το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζονται οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές» δήλωσε ο Κρούγκμαν σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή