Το μεγάλο ξεπούλημα στα ομόλογα και οι ανησυχίες για τις τράπεζες

Επιφυλάξεις από τους υπευθύνους χάραξης νομισματικής πολτική και επενδυτές για αν οι πρόσφατες απότομες κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Το μεγάλο ξεπούλημα στα ομόλογα και οι ανησυχίες για τις τράπεζες
Αρχείου AP

To ξεπούλημα στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων έχει ωθήσει το κόστος δανεισμού των κρατών στα υψηλότερα επίπεδα μιας δεκαετίας. Αυτό σημαίνει δυνητικά βαριές απώλειες για τράπεζες, ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικά ταμεία και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν τρισεκατομμύρια δολάρια κρατικού και εταιρικού χρέους εν μέσω μαζικών αγορών τα τελευταία χρόνια.

Οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής και οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το κατά πόσο ο τελευταίος γύρος απότομων κινήσεων στο μέτωπο των επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Το παρακολουθούμε αυτό πολύ προσεκτικά για να δούμε αν θα υπάρξουν τριγμοί στις τράπεζες από την ιλιγγιώδη άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Salman Ahmed, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής στη Fidelity International.

Μεταξύ των μεγάλων τραπεζών, η Bank of America είχε τη χειρότερη απόδοση. Οι μετοχές της BofA στο τέλος του δεύτερου τριμήνου κατέγραφαν απώλειες 110 δισ. δολ., έφθασαν στο χαμηλό 52 εβδομάδων την Τετάρτη, λίγο κάτω από τα 26 δολάρια.

Συνολικά, οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών, όπως μετρούνται από τον δείκτη KBW Nasdaq Bank, έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο 8,5% τον περασμένο μήνα προκαλώντας ζημίες δεκάδων δισ. δολ. από τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

Aναφορικά με τα παγκόσμια ομόλογα η Barclays ανέφερε πως είναι «καταδικασμένα» να συνεχίσουν να πέφτουν εκτός εάν μια παρατεταμένη πτώση των μετοχών ανοίξει εκ νέου την όρεξη για τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήμα.

Όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα η τύχη των ομολόγων βρίσκεται στα χέρια των μετοχών. Και προσθέτει πως οι απώλειες της τάξης του 5% για τον παγκόσμιο δείκτη – βαρόμετρο S&P 500 τους τελευταίους τρεις μήνες είναι πολύ μικρότερη από αυτή που απαιτείται για να ενεργοποιηθεί εκ νέου το αγοραστικό ενδιαφέρον για τίτλους σταθερού εισοδήματος.

«Το ξεπούλημα στα ομόλογα είναι τόσο έντονο που οι μετοχές είναι αναμφισβήτητα πιο ακριβές από ό,τι πριν από έναν μήνα, από άποψη αποτίμησης», σημειώνει η Barclays. Kαι καταλήγει πως για να ομαλοποιηθεί η εικόνα στις αγορές ομολόγων απαιτείται περαιτέρω ανατιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή