Αργεντινή: Ο νέος «τρελός» πρόεδρος, η δολαριοποίηση και οι ανορθόδοξες οικονομικές του απόψεις
Ενώ ο Μιλέι ήταν προσεκτικός στα πρώτα του λόγια ως εκλεγμένος πρόεδρος, εμφανιζόμενος μετριοπαθής και επεκτείνοντας ένα κλαδί ελιάς σε όποιον θέλει να ενταχθεί ποτέ στο πολιτικό του σχέδιο για την «ανοικοδόμηση» της Αργεντινής, η χώρα δεν έχει χρόνο να χάσει.
Με τον πληθωρισμό να αναμένεται να ξεπεράσει το 180% μέχρι το τέλος του έτους, η συρρίκνωση της οικονομίας και η υποχώρηση των διεθνών αποθεμάτων στην κεντρική τράπεζα, ο κίνδυνος να ξεφύγει η οικονομία εκτός ελέγχου αυξάνεται. Tα τέσσερα βασικά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Μιλέι είναι τα εξής:
1. Μετάβαση
Ενώ ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, αυτή φαντάζει σαν μια αιωνιότητα για την ασταθή πολιτική σκηνή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Νότιας Αμερικής. Μετά από μήνες αυστηρότερων ελέγχων κεφαλαίων σε ακραία επίπεδα, μια υποτίμηση του πέσο Αργεντινής είναι εντελώς βέβαιη καθώς η παράλληλη ισοτιμία διαπραγματεύεται σχεδόν στο ένα τρίτο του επίσημου νομίσματος. Ο κίνδυνος ενός πολιτικού κενού μέχρι την ορκωμοσία του Μιλέι στις 10 Δεκεμβρίου είναι πραγματικός και οι εικασίες για την αποχώρηση του υπουργού Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα μετά την ήττα του την Κυριακή ήταν μια πρώιμη ένδειξη του κενού στην πολιτική.
Ο Μάσα είπε το ίδιο όταν έκανε έκκληση στον Μιλέι να μιλήσει με τον απερχόμενο Πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες για να εξασφαλίσει μια ήρεμη μετάβαση, φαίνοντας να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του ως οικονομικού τσάρου. Ο Mιλέι, ο οποίος δεν έχει εκτελεστική εμπειρία και υπηρέτησε ως εθνικός νομοθέτης μόνο για δύο χρόνια, θα αντιμετωπίσει μια πρώιμη δοκιμασία για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της εργασίας για την εξασφάλιση της πιο ομαλής δυνατής μετάβασης αποφεύγοντας την ευθύνη για τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, ο Φερνάντες, ο οποίος απουσίαζε ως επί το πλείστον τους τελευταίους μήνες καθώς ο σύμμαχός του Μάσα διεκδίκησε την προεδρία, θα ήταν πολύ χαρούμενος που ο Μίλει επωμιζόταν έστω και μερικά από τα προβλήματα που προέκυψαν από την αναμενόμενη αστάθεια, κάτι που φαινόταν να αναγνωρίζει ο εκλεγμένος πρόεδρος στη νικητήρια ομιλία του. Η σημερινή κυβέρνηση «πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της μέχρι το τέλος της θητείας», είπε ο Μιλέι. Το πρωί της Δευτέρας, ο εκλεγμένος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον Φερνάντες, αλλά χωρίς να διευκρινίσει πότε θα γίνει η συνάντηση.
2. Κυβερνητικός συνασπισμός
Η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση του Μιλέι θα είναι η έλλειψη υποστήριξης από το Κογκρέσο, όπου το κόμμα του διαθέτει μειοψηφία γερουσιαστών και ένα μικρό ποσοστό εκπροσώπων στην Κάτω Βουλή. Ο Μιλέι θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις επόμενες τρεις εβδομάδες για να καταρτίσει έναν νέο προϋπολογισμό για το 2024 και έκτακτα μέτρα που θα πρέπει να είναι θετικά, ώστε το Κογκρέσο να τα εγκρίνει αν θέλει η προεδρία του να ξεκινήσει με το δεξί πόδι.
Το ισχυρότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα της Κυριακής, με τον Μιλέι να επιτυγχάνει το μεγαλύτερο μερίδιο λαϊκής ψήφου από τότε που η Αργεντινή επέστρεψε στη δημοκρατία το 1983, σίγουρα δίνει στον οικονομολόγο μια σαφή λαϊκή εντολή για αλλαγή. Ο εκλεγμένος πρόεδρος θα μπορέσει να επωφεληθεί από τη συμμαχία του με τον πρώην πρόεδρο Mauricio Macri, να κινείται γρήγορα και να υποστηρίζει τον Μιλέι.
3. Οικονομία
Ο Μιλέι δεν έχει αποκαλύψει ακόμη ποιος θα είναι ο «τσάρος» της οικονομίας του και η επιλογή του πιο σημαντικού υπουργού θα εξαρτηθεί σίγουρα από το έτοιμος είναι να ρίξει το πέσο και να δολαριοποιήσει την οικονομία. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι σε αντίθεση με την απερχόμενη κυβέρνηση, θα επιδιώξει να διορίσει κάποιον που είναι έτοιμος να προχωρήσει σε δραστικές λύσεις από την πρώτη μέρα. Εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα είναι ποιος θα ηγηθεί της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής. Ο Μιλέι σχεδιάζει να παραδώσει τα κλειδιά της στον οικονομολόγο Emilio Ocampo, άτυπο σύμβουλο του Milei για το πρόγραμμα δολαριοποίησης.
4. Θεραπεία σοκ
Ο Μιλέι είπε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι εάν εκλεγόταν θα σκότωνε τον πληθωρισμό, τον οποίο συνέδεσε με μια «πολιτική απάτη» σε ένα μήνυμα που βρήκε απήχηση στους Αργεντινούς -ιδιαίτερα τους νεαρούς ψηφοφόρους- που κουράστηκαν από τις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις επί πολλά χρόνια. Τώρα πρέπει να διατυπώσει ένα σχέδιο σταθεροποίησης για να ανταποκριθεί στις κυβερνητικές προσδοκίες, κάτι που οι απερχόμενοι αρνήθηκαν να κάνουν φοβούμενοι τις πολιτικές συνέπειες της θεραπείας σοκ.
Όποιος μπορεί να τιθασεύσει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στον κόσμο είναι πιθανό να λάβει τεράστια ώθηση στη δημοτικότητά του, να δημιουργήσει θετικό κλίμα στο Κογκρέσο και να είναι σε θέση να κυβερνήσει την Αργεντινή για δύο θητείες. Αλλά ακόμη και η προσπάθεια επίτευξης αυτού του στόχου είναι πιθανό να προκαλέσει αστάθεια και κοινωνικές εντάσεις βραχυπρόθεσμα, με τις προτάσεις του για σημαντικές περικοπές των κρατικών δαπανών να αποδεικνύουν επιβράδυνση στην ανάπτυξη, ενώ θέτουν ερωτηματικά για την ικανότητά του να κυβερνά υπό τέτοιες συνθήκες.
Τα πιο σκληρά αριστερά κόμματα στην Αργεντινή δεν έχασαν καθόλου χρόνο προειδοποιώντας τον Μιλέι ότι θα αντιμετωπίσει σφοδρή αντιπολίτευση στους δρόμους. «Οποιοδήποτε πρόγραμμα σταθεροποίησης που στοχεύει στην επιτυχή μείωση του πληθωρισμού πρέπει να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα», έγραψαν οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. Diego Pereira, Lucila Barbeito και Gorka Lalaguna σε σημείωμά τους την Κυριακή, λέγοντας ότι αναμένουν η οικονομία της Αργεντινής να συρρικνωθεί 3% το επόμενο έτος.
«Το πρότυπο πολιτικής του Milei φαίνεται καλά ευθυγραμμισμένο με τη θεραπεία σοκ, τόσο δημοσιονομική όσο και νομισματική», επεσήμαναν.