Ποιοι είναι οι Χούθι που προκαλούν αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα;
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές σε στόχους ανταρτών Χούθι στην Υεμένη ως απάντηση στις επιθέσεις της οργάνωσης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για σχεδόν δύο μήνες.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, o πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει αφυπνίσει τους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν τη βορειοδυτική Υεμένη για σχεδόν μια δεκαετία. Όπως η Χαμάς και οι Χούθι είναι εχθρικοί προς το Ισραήλ και υποστηρίζονται από το Ιράν.
Οι αντάρτες είπαν ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, αν και πλοία που δεν έχουν τέτοια άμεση σύνδεση έχουν επηρεαστεί. Ο ηγέτης των Χούθι έχει απειλήσει με σκληρή απάντηση κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια.
Ποιοι είναι οι Χούτι;
Είναι αντάρτες που κατέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, το 2014, ξεκινώντας έναν εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μέρος μιας φυλής που προέρχεται από τη βορειοδυτική επαρχία Σαάντα της Υεμένης, οι Χούτι είναι οπαδοί του κλάδου των Ζαϊντί του σιιτικού Ισλάμ, που υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει το 25% του πληθυσμού της χώρας. Μετά την ενοποίηση της Βόρειας Υεμένης και της Νότιας Υεμένης το 1990, οι Χούθι ξεκίνησαν μια σειρά από εξεγέρσεις πριν καταλάβουν με επιτυχία την πρωτεύουσα το 2014. Οι Χούθι είναι αντιδυτικοί και αντι-ισραηλινοί. Αναλυτές λένε ότι οι Χούθι λαμβάνουν εκπαίδευση, τεχνική τεχνογνωσία και όλο και πιο εξελιγμένα όπλα - συμπεριλαμβανομένων drones και βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ - από το Ιράν και τον Λιβανέζο σύμμαχό του, τη Χεζμπολάχ, μια σιιτική μαχητική ομάδα. Οι ΗΠΑ το 2021 ανακάλεσαν τον χαρακτηρισμό των Χούθι ως τρομοκρατική ομάδα από την ανησυχία ότι η ετικέτα θα έβλαπτε την πρόσβαση των Υεμένης σε βασικά είδη, όπως τρόφιμα και καύσιμα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν στα μέσα Νοεμβρίου είπε ότι επανεξετάζει αυτή την αντιστροφή.
Οι Χούθι έχουν κηρύξει πόλεμο στο Ισραήλ
Σε τηλεοπτική δήλωση τον Οκτώβριο μετά από απόπειρες επιδρομών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ισραήλ, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Saree, είπε ότι το κίνημα στοχεύει τη χώρα προς «υποστήριξη των καταπιεσμένων αδελφών μας στην Παλαιστίνη» και είπε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα. Το Ισραήλ ξεκίνησε στρατιωτική εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στη σφαγή των Ισραηλινών από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τι συμβαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα;
Οι Χούθι έχουν εκτοξεύσει πυραύλους σε πλοία που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα και προσπάθησαν να επιβιβαστούν και να πάρουν τον έλεγχο ορισμένων από αυτά, σε μεγάλο βαθμό χωρίς επιτυχία. Πολλές από τις επιθέσεις εξαπολύονται κοντά στα στενά Bab al-Mandab από τα οποία περνούν τα σκάφη για να εισέλθουν στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Ινδικό Ωκεανό. Τον Νοέμβριο, οι Χούθι κατέλαβαν ένα πλοίο που ανήκε σε μια μονάδα του Ray Shipping Group του Ισραηλινού επιχειρηματία Rami Ungar. Οι Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο στον Κόλπο του Άντεν την Πέμπτη, με τους αμερικανούς αξιωματούχους να λένε ότι ήταν η 27η επίθεση στην εμπορική ναυτιλία από την ομάδα από τις 19 Νοεμβρίου.
Μπορούν πραγματικά οι Χούθι να επιτεθούν στο Ισραήλ;
Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι κατέχουν έναν πύραυλο υγρού καυσίμου που θα μπορούσε να έχει βεληνεκές 1.350–1.950 km (839-1212 μίλια), αρκετό για να θέσει το Ισραήλ σε απόσταση κρούσης. Η Υεμένη και το Ισραήλ, που χωρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, απέχουν περίπου 1.580 χλμ. στο πλησιέστερο σημείο τους. Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι πύραυλοι κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ στις 19 Οκτωβρίου αναχαιτίστηκαν από ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα. Μια επίθεση στις 31 Οκτωβρίου αφορούσε βαλλιστικούς πυραύλους και drones, σύμφωνα με τους Χούθι. Στις 6 Δεκεμβρίου, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι το Arrow αναχαίτισε έναν πύραυλο Χούθι πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.
Τι πυροδότησε τον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη;
Το 2011, μια εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης ανάγκασε τον ηγέτη της χώρας, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, να παραιτηθεί μετά από τρεις δεκαετίες στην εξουσία. Σύμφωνα με μια μεταβατική συμφωνία που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Abd Rabbuh Mansur Hadi τον αντικατέστησε και οι συνομιλίες έθεσαν το έδαφος για μια συνταγματική συνέλευση και νέες εκλογές. Οι Χούθι, ωστόσο, απέρριψαν ένα σχέδιο ομοσπονδίας που προέκυψε από αυτές τις συζητήσεις. Το 2014, η κυβέρνηση μείωσε τις επιδοτήσεις καυσίμων, προκαλώντας διαμαρτυρίες, και οι Χούθι εκτόπισαν την κυβέρνηση του Χάντι, οι δυνάμεις του οποίου διατηρούν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της χώρας. Το 2015, η Σαουδική Αραβία παρενέβη στον πόλεμο για λογαριασμό της κυβέρνησης του Χάντι. Η βία έχει καταστρέψει τους απλούς πολίτες της Υεμένης, οι οποίοι λένε ότι μεταξύ των αεροπορικών επιδρομών, της οικονομικής κατάρρευσης και της αυξανόμενης πείνας, η ζωή έχει γίνει σχεδόν αφόρητη.