Εκρηκτικό κοκτέιλ απειλεί τη γερμανική οικονομία – Ύφεση και ραγδαία μείωση παραγωγής
Ολο πιο πολύ θολώνει το γερμανικό οικονομικό θαύμα, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται καταδεικνύουν πως δεν θα αποφευχθεί η ύφεση. Η τελευταία αρνητική εξέλιξη αφορά τον μεταποιητικό κλάδο, ο οποίος συρρικνώνεται με αυξανόμενο ρυθμό εν μέσω της πτώσης της ζήτησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε στις 42,3 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 45,5 τον προηγούμενο μήνα, πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
«Μετά από μια αχτίδα αισιοδοξίας τους τελευταίους μήνες, η γερμανική βιομηχανία υποχωρεί ξανά», επεσήμανε ο Tariq Kamal Chaudhry, οικονομολόγος στην Commercial Bank του Αμβούργου. Όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία «η παραγωγή μειώνεται, παράλληλα με την ραγδαία πτώση των νέων παραγγελιών τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο».
Τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα έρχονται μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη από τη γερμανική κυβέρνηση.
Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ παραδέχθηκε πως η γερμανική οικονομία βγαίνει από την κρίση πιο αργά από όσο εκτιμούσε η κυβέρνηση. Προέβλεψε οριακή ανάπτυξη 0,2% για το τρέχον έτος, αναθεωρώντας την προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3%.
Ο κ. Χάμπεκ απέδωσε τα προβλήματα της οικονομίας στις γεωπολιτικές αλλαγές που ακολούθησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στον υψηλό πληθωρισμό. Τα επιτόκια ανέβηκαν και πιέζουν τις εταιρίες και τις επενδυτικές τους δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα περιορίστηκε η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, εξήγησε ο υπουργός και σημείωσε ότι ιδιαίτερα αποδυναμώνεται ο κατασκευαστικός κλάδος.
«Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον είναι ασταθές, η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου είναι ιστορικά χαμηλή, κάτι που συνιστά πρόκληση για ένα εξαγωγικό έθνος, όπως η Γερμανία», συνέχισε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ και τόνισε ότι επιδιώκει «ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων».
Στην ετήσια οικονομική έκθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δίδεται έμφαση ιδιαίτερα στον περιορισμό της έλλειψης εργατικού δυναμικού, καθώς υπάρχουν 700.000 θέσεις εργασίας, στην μείωση της γραφειοκρατίας και στην ανάγκη βελτίωσης του πλαισίου για τις επενδύσεις. Η Γερμανία «υποφέρει από διαρθρωτικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά στην πορεία του πληθωρισμού, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα επιβραδυνθεί φέτος στο 2,8%, από το 5,9% που ήταν το 2023. «Ο πληθωρισμός έχει τιθασευτεί», είπε ο κ. Χάμπεκ και πρόσθεσε ότι «οι αυξήσεις στους μισθούς είναι αισθητές και θα είναι φέτος πάνω από τον πληθωρισμό, επομένως οι εργαζόμενοι έχουν επιτέλους πραγματικά χρήματα στο πορτοφόλι τους και η αγοραστική τους δύναμη αυξάνεται».
Σημαντικό λόγο αισιοδοξίας, σύμφωνα με την έκθεση, συνιστούν ακόμη οι αριθμοί-ρεκόρ στην απασχόληση και στην αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.