Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Ο μετρ των επενδύσεων διεκδικεί την προεδρία του ΣΕΒ

Ο Μίδας του ελληνικού επιχειρείν γιγαντώνει την Bespoke
Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Ο μετρ των επενδύσεων διεκδικεί την προεδρία του ΣΕΒ
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Eurokinissi

Eμπειρία, διορατικότητα, επιχειρηματική οξυδέρκεια. Tα τρία αυτά χαρακτηριστικά διαθέτει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Μίδας του ελληνικού επιχειρείν.

O επιχειρηματίας που έχει συνδεθεί το όνομά του με την Chipita, την οποία τη μετέτρεψε σε κολοσσό και στη συνέχεια έκανε το super deal με την Mondelez για την πώλησή της, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία του ΣΕΒ, μετά τη δήλωση του νυν Προέδρου, κ. Παπαλεξόπουλου, ότι δεν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία στην προεδρία του ΣΕΒ.

Από τα σπίρτα στα κρουασάν

Ήταν το 1973 όταν ο 16χρονος, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, έχασε τον πατέρα του και έμενε μόνος στη ζωή, παλεύοντας να επιβιώσει. Μετά από δύο χρόνια, αναγκάστηκε να αφήσει την επιχείρηση με τα γλυκίσματα και τα γαλακτοκομικά είδη, Recor AE του παππού και του πατέρα του, αφού ήρθε σε ρήξη με τους θείους του.

Σπουδάζει στην AΣOEE και δουλεύει ταυτόχρονα. Πολύ γρήγορα, το 1981 θα εργαστεί στην ιταλική εταιρία ζαχαρωδών και παγωτών Aligel. Tο ταλέντο του αμέσως ξεχωρίζει, οι Iταλοί το αναγνωρίζουν και, πέντε χρόνια αργότερα, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι πλέον διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού, Interia. Όμως συνεχίζει να αναζητά ευκαιρίες κι έτσι όταν το ελληνικό Δημόσιο καταργεί το μονοπώλιο στα σπίρτα, ο Θοδωρόπουλος χρησιμοποιώντας τις επαφές του στην Ιταλία, τα εισάγει σε ανταγωνιστικές τιμές. Οι πωλήσεις είναι εκρηκτικές. Μετά από ενάμιση χρόνο απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας η εισαγωγή των συγκεκριμένων σπίρτων και τότε ο δαιμόνιος επιχειρηματίας με τα χρήματα που έχει αποκομίσει από τα σπίρτα και με ένα μικρό δάνειο από την Tράπεζα Eργασίας, αγοράζει, το 1986, το 50% από μια μικρή βιοτεχνία στο Mοσχάτο που έφτιαχνε γαριδάκια. Ήταν η Chipita. Είχε μόλις 45 εργαζόμενους και στεγαζόταν στον δεύτερο όροφο μιας πολυκατοικίας στο Μοσχάτο.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ως ανήσυχο πνεύμα, συλλαμβάνει τη ιδέα να συσκευάσει κρουασάν και να προχωρήσει τόσο στην πώλησή τους στην εγχώρια αγορά, όσο και στην εξαγωγή τους. Για να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση αναζητά κεφάλαια. Προτείνει την ιδέα του σε 13 επιχειρηματίες οι οποίοι αρνούνται να επενδύσουν.

Τελικά όμως κάποιοι πείστηκαν, καθώς το Eurohellenic fund (Olayan, De Benedetti, Alpha Finance και ΤΙΤΑΝ) εμπιστεύθηκε την Chipita η οποία βρίσκει τα κεφάλαια που αναζητούσε και ξεκινά να εξάγει ατομικά κρουασάν, mini κρουασάν και bake rolls στην ευρωπαϊκή αγορά κατακτώντας έτσι την πρώτη θέση στις εξαγωγές. Μάλιστα, προχωρά και σε συνεργασία με την Pepsico η οποία ήταν δικτυωμένη σε περισσότερες από 25 χώρες στην Ευρώπη και στην Αφρική.

H Bespoke

To 2022 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ιδρύει την εταιρεία συμμετοχών Bespoke, για να συγκεντρώσει όλες τις επενδύσεις του μετά το deal με τη Mondelez για την πώληση της Chipita, στοχεύοντας σε μία θέση μεταξύ των κορυφαίων ομίλων τροφίμων.

H Bespoke SGA Holdings έχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο συμμετοχών και ιδιοκτησιών. Eκτός από την «ναυαρχίδα», την Nίκας και την απόκτηση ποσοστού 45% στην ION με την προοπτική εξαγοράς του πλειοψηφικού μεριδίου της, στο portfolio του συμπεριλαμβάνεται ένα σημαντικό ποσοστό μειοψηφίας (21,5%) στην ιστορική MEBΓAΛ, την κορυφαία γαλακτοβιομηχανία της Mακεδονίας με μεγαλομέτοχο την ισχυρά κυρία του κλάδου Mαίρη Xατζάκου. Επίσης διαθέτει συμμετοχή στην εταιρεία Eλληνικοί Xυμοί με έδρα τη Λάρισα. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση η είσοδος στη μετοχική της σύνθεση έγινε από κοινού με το fund της EOS Capital Partners και επικεφαλής της τον Aπόστολο Tαμβακάκη. Παράλληλα διαθέτει παρουσία στην Chipita Foods, καθώς και στις εταιρείες αλλαντικών Έδεσμα και έτοιμων φαγητών και σαλατών Aμβροσία.

Δημιούργημα του κ. Θεοδωρόπολου αποτελεί η Wonderplant, την οποία ίδρυσε από κοινού με τους επιχειρηματίες, Μιχάλη Αραμπατζή, Θεμιστοκλή Μακρή, Σταύρο Νένδο και Αχιλλέα Φώλια. Μάλιστα πριν από κάποιες ημέρες ανακοινώθηκε η επέκταση των εγκαταστάσεων παραγωγής της, δημιουργώντας ένα νέο υδροπονικό σύστημα, έκτασης 100 στρεμμάτων και σταθμού ΣΗΘΥΑ (σσ. Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης), ισχύος 9,6MW. Εντός της έκτασης θα περιλαμβάνονται και οι απαραίτητες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, όπως αποθήκες και συσκευαστήρια.

Τέλος ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει παρουσία στην NO1 ελληνική αλευροβιομηχανία, την εισηγμένη Mύλοι Λούλης, ως μη Eκτελεστικό Mέλος του Δ.Σ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή