Γιατί η Κίνα «μαζεύει» μανιωδώς χαλκό – Τα παλιοσίδερα και τα κίνητρα

Η ισχυρή βιομηχανία τήξης χαλκού της Κίνας, η οποία επεκτείνεται συνεχώς, είναι κεντρικός παράγοντας αυτής της ανισότητας
Χαλκός Κίνα

Tην ώρα που η παγκόσμια αγορά χαλκού κατακλύζεται από φόβους για έλλειψη, η Κίνα ξεχωρίζει με άφθονη προσφορά του μετάλλου. Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής εξευγενισμένου χαλκού στον κόσμο, τα ακμάζοντα μεταλλουργεία της Κίνας διατηρούν επίπεδα παραγωγής - ρεκόρ παρά την παγκόσμια σπανιότητα πρώτων υλών.

Η ισχυρή βιομηχανία τήξης χαλκού της Κίνας, η οποία επεκτείνεται συνεχώς, είναι κεντρικός παράγοντας αυτής της ανισότητας.

Οι υψηλότερες τιμές του χαλκού έχουν δώσει κίνητρα για την επεξεργασία περισσότερων παλιοσίδερων, διασφαλίζοντας ότι η παραγωγή παραμένει υψηλή ακόμη και εν μέσω προκλήσεων προσφοράς.

Αρχικά, τα μεταλλουργεία είχαν δεσμευτεί να μειώσουν την παραγωγική ικανότητα όταν τα τέλη έπεσαν κατακόρυφα λόγω της συμπίεσης της προσφοράς στο εισαγόμενο μετάλλευμα, μια κρίσιμη πρώτη ύλη. Ωστόσο, οι αναμενόμενες περικοπές στην παραγωγή δεν έχουν υλοποιηθεί και η ασθμαίνουσα οικονομία της Κίνας αγωνίζεται να απορροφήσει την περίσσεια χαλκού. Αυτό το πλεόνασμα οδήγησε σε υποχώρηση των τιμών του χαλκού, οι οποίες έχουν πέσει λίγο πάνω από τα 10.300 δολάρια ανά τόνο, παρά το κέρδος 21% από τις αρχές του έτους.

Η συνεχιζόμενη υπερπροσφορά στην Κίνα υποδηλώνει ότι οι τιμές του χαλκού ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αντίσταση για περαιτέρω άνοδο. Ο Liang Kaihui, αναλυτής της Shanghai Metals Market, τόνισε ότι η άνοδος των τιμών του χαλκού οδήγησε σε αυξημένη διαθεσιμότητα σκραπ από πεταμένα δοχεία, σωλήνες και σύρματα.

Οι κατασκευαστές μετατρέπουν ενεργά αυτό το σκραπ σε χαλκό με φουσκάλες, μια ημιεπεξεργασμένη μορφή, η οποία στη συνέχεια ανατροφοδοτείται στα μεταλλουργεία ως υποκατάστατο του σπάνιου πλέον μεταλλεύματος στο εξωτερικό. Η αφθονία του σκραπ είναι εμφανής στη σημαντική έκπτωση του στον εξευγενισμένο χαλκό, η οποία επεκτάθηκε στα 4.615 γιουάν (876 δολάρια) ανά τόνο την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διαφορά σε τουλάχιστον οκτώ χρόνια, σύμφωνα με την SMM.

Παρά την εύθραυστη εικόνα στην αγορά χαλκού, η βιομηχανία τήξης της Κίνας συνεχίζει να αναπτύσσεται. Οι μεμονωμένες επιχειρήσεις, που επικεντρώνονται στη διατήρηση του μεριδίου αγοράς, προτιμούν να λειτουργούν με μειωμένα περιθώρια κέρδους όσο η κερδοφορία παραμένει. Επιπλέον, οι τοπικές κυβερνήσεις ενθαρρύνουν τη συνεχή παραγωγή μετάλλων για την επίτευξη των στόχων οικονομικής ανάπτυξης και τη διατήρηση των επιπέδων απασχόλησης.

Η μοναδική θέση της Κίνας στην παγκόσμια αγορά χαλκού, που χαρακτηρίζεται από την υψηλή παραγωγή και τη σημαντική διαθεσιμότητα παλιοσίδερων, συνεχίζει να αψηφά την ευρύτερη τάση των περιορισμών προσφοράς, υπογραμμίζοντας την περίπλοκη αλληλεπίδραση των δυνάμεων της παγκόσμιας και της τοπικής αγοράς.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή