Στέλνει μήνυμα η ΙΕΑ στον OPEC+ - Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου πιάνει… ταβάνι – «Κάντε αλλαγές»

Η ενεργειακή εποπτική αρχή με έδρα το Παρίσι βλέπει την ικανότητα εφοδιασμού να φτάνει σχεδόν τα 114 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2030
Στέλνει μήνυμα η ΙΕΑ στον OPEC+ - Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου πιάνει… ταβάνι – «Κάντε αλλαγές»

Καμπανάκι από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο οποίος προβλέπει ότι η άνοδος της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου υπό τις ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ωθώντας την πλεονάζουσα χωρητικότητα σε πρωτοφανή επίπεδα και πιθανώς ανατρέποντας τη διαχείριση της αγοράς του ΟΠΕΚ+.

Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι αυτό θα οδηγήσει σε επίπεδα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που δεν έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, εκτός από την περίοδο των lockdown επί πανδημίας του κορονοϊού 2020.

Η ενεργειακή εποπτική αρχή με έδρα το Παρίσι βλέπει την ικανότητα εφοδιασμού να φτάνει σχεδόν τα 114 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2030 ή 8 εκατομμύρια βαρέλια πάνω από την προβλεπόμενη ζήτηση στην ετήσια έκθεσή της για πετρέλαιο.

«Οι προβλέψεις αυτής της έκθεσης, με βάση τα τελευταία δεδομένα, δείχνουν ένα σημαντικό πλεόνασμα προσφοράς που εμφανίζεται για την επόμενη δεκαετία, υποδηλώνοντας ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες μπορεί να θέλουν να βεβαιωθούν ότι οι επιχειρηματικές στρατηγικές και τα σχέδιά τους είναι προετοιμασμένα για τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA Fatih Birol.
Παράλληλα προειδοποίησε ότι αυτή η δυναμική θα μπορούσε να έχει «σημαντικές συνέπειες» για τις αγορές πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας σχιστόλιθου των ΗΠΑ και των πετρελαιοπαραγών χωρών του ΟΠΕΚ.

«Καθώς η ανάκαμψη της πανδημίας χάνεται, οι μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια προχωρούν και η δομή της οικονομίας της Κίνας αλλάζει, η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου επιβραδύνεται και πρόκειται να φτάσει στο αποκορύφωμά της έως το 2030», δήλωσε ο Birol του IEA σε δήλωση.

Η έκθεση της ΙΕΑ έρχεται τη στιγμή που οι χώρες επιδιώκουν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, με την οικοδόμηση δυναμικής πίσω από καθαρές τεχνολογίες και τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας. Η καύση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι ο κύριος μοχλός της κλιματικής κρίσης.

Το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό παραμένει περίπου στο 80% για δεκαετίες, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, αν και αναμένει ότι αυτό θα μειωθεί σε περίπου 73% έως το 2030.

Παρά την προβλεπόμενη επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου, ο IEA σημείωσε ότι ελλείψει ισχυρότερων μέτρων πολιτικής ή αλλαγών συμπεριφοράς, η ζήτηση αργού αναμένεται να είναι περίπου 3,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως υψηλότερη έως το 2030 σε σχέση με το 2023.

Ανέφερε ότι αυτή η ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή ζήτηση από τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, καθώς και από τους τομείς της αεροπορίας και των πετροχημικών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή