«Θύμα» της πολιτικής αναταραχής το γαλλικό χρηματιστήριο – Έκαναν φτερά 258 δισ.

Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία οδήγησε το Παρίσι να χάσει τη θέση του ως η μεγαλύτερη αγορά μετοχών της Ευρώπης από το Λονδίνο, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του τίτλου από το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Θύμα» της πολιτικής αναταραχής το γαλλικό χρηματιστήριο – Έκαναν φτερά 258 δισ.

Η ανακοίνωση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες κάλπες μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πυροδότησε μπαράζ πωλήσεων στα γαλλικά assets που εξαφάνισε περίπου 258 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των γαλλικών εταιρειών την περασμένη εβδομάδα.

Οι μετοχές των τραπεζών Societe Generale SA, BNP Paribas SA και Credit Agricole SA, oι οποίες κατέχουν μεγάλο μέρος του κρατικού χρέους, κατέγραψαν απώλειες πάνω από 10% η καθεμία. Οι μετοχές της χώρας έχουν πλέον συνολική κεφαλαιοποίηση περίπου 3,13 τρισεκατομμύρια δολάρια, χάνοντας οριακά από το Ηνωμένο Βασίλειο, η κεφαλαιοποίηση των οποίων ανέρχεται στα 3,18 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ο δείκτης CAC 40 διέγραψε όλα τα κέρδη του για το 2024, μετά από τα υψηλά που βρισκόταν πριν από έναν μήνα. «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχουν βεβαιότητες για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες και η αγορά θα μπορούσε δυστυχώς να γίνει πιο ασταθής», δήλωσε ο Alberto Tocchio, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kairos Partners.

Ταυτόχρονα, μια συρροή παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και της ανάκαμψης της δραστηριότητας συγχωνεύσεων, έχει κάνει τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και πάλι δημοφιλείς στους επενδυτές. Αν και η χώρα προετοιμάζεται για τις δικές της γενικές εκλογές, το αποτέλεσμα θεωρείται πιο σταθερό με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά.

«Μας αρέσουν οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου για λόγους αποτίμησης αλλά και ως διαφοροποιητής χαρτοφυλακίου, δεδομένου του ελκυστικού προφίλ στον τομέα τους», δήλωσε ο Ulrich Urbahn, επικεφαλής στρατηγικής και έρευνας πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην Berenberg.

«Επιπλέον, η πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται να είναι μεγαλύτερη αλλού, τουλάχιστον προς το παρόν». Ο δείκτης FTSE 100 έφτασε σε υψηλά όλων των εποχών φέτος, τροφοδοτούμενος από μετοχές που εξαρτώνται από τις εξαγωγές, όπως η Shell Plc και η Unilever Plc. Έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον δείκτη Euro Stoxx 50 τους τελευταίους τρεις μήνες, με την εταιρεία κατασκευής κινητήρων τζετ Rolls-Royce Holdings Plc μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων.

Σε παγκόσμια κλίμακα, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται πλέον ως το έκτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο. Αναφορικά με τη Γαλλία, οι αναλυτές δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να τοποθετηθούν εκ νέου στο χρηματιστήριο του Παρισιού λόγω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με τα δημόσια οικονομικά και την πολιτική. Εκτός από τις τράπεζες, οι εταιρείες διοδίων Vinci SA και Eiffage SA έχουν κατρακυλήσει λόγω της ανησυχίας ότι οι αυτοκινητόδρομοι θα μπορούσαν να επανεθνικοποιηθούν εάν το κόμμα του Μακρόν χάσει την εξουσία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή