Πώς ένα trader hedge fund έχτισε περιουσία 185 εκατ. δολάρια από τα burritos

Πώς «γεννήθηκε» η ιδέα που τον έκανε εκατομμυριούχο
Πώς ένα trader hedge fund έχτισε περιουσία 185 εκατ. δολάρια από τα burritos

Όταν ο Στίβεν Μαρκς μετακόμισε στην Αυστραλία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, εντυπωσιάστηκε από την ποιότητα του μεξικανικού φαγητού. Ήταν, κατά τη γνώμη του, θλιβερό. Ο κάτοικος Λονγκ Άιλαντ που είχε θητεύσει στις SAC Capital του Steven Cohen και αργότερα στην Cheyne Capital απογοητεύθηκε τόσο πολύ από τα burritos και τα tacos που αποφάσισε να ανοίξει το δικό του εστιατόριο.

«Tότε, το μεξικάνικο φαγητό ήταν κάτι που έπρεπε να είχες όσο έπινες μια μαργαρίτα», είπε ο Marks σε μια συνέντευξη. «Θυμάμαι ότι μπήκα στο γραφείο μου μια μέρα και είπα στον επιχειρηματικό μου συνεργάτη: «Σκέφτηκα την επόμενη μεγάλη ιδέα. Θα ξανασυστήσουμε το μεξικάνικο φαγητό σε αυτή τη χώρα».

Αυτό έγινε πραγματικότητα το 2006, όταν μαζί με τον παιδικό του φίλο Robert Hazan άνοιξαν το πρώτο Guzman y Gomez στο Newtown, ένα προάστιο στα δυτικά του Σίδνεϊ.

buritos-mark.jpg

Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, η αλυσίδα fast-food με θέμα το Μεξικό έχει 185 εστιατόρια στην Αυστραλία, 17 στη Σιγκαπούρη, πέντε στην Ιαπωνία και τέσσερα στις ΗΠΑ, με πωλήσεις δικτύου 759 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (506 εκατομμύρια δολάρια) πέρυσι. Οι μετοχές της Guzman y Gomez Ltd. άρχισαν να διαπραγματεύονται την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αυστραλίας με αποτίμηση 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλία.

Μετά από ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο που είδε τη μετοχή να εκτοξεύεται κατά 36% στα 30 δολάρια Αυστραλίας, ο Marks, 52 ετών, ο δεύτερος μεγαλύτερος μετόχος μετά την επενδυτική εταιρεία TDM Growth Partners, κατέχει μια θέση αξίας άνω των 275 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Η προσφορά της GYG συγκέντρωσε 335,1 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, με 200 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας για τη χρηματοδότηση σχεδίων επέκτασης και τα υπόλοιπα για τους υφιστάμενους μετόχους.

Η GYG θέλει να αυξήσει σε 1.000 εστιατόρια στην Αυστραλία, περίπου τον ίδιο αριθμό με τα McDonald's, και σχεδιάζει να ανοίγει 30 έως 40 νέα καταστήματα κάθε χρόνο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή