Έρχεται χρεοκοπία για τις εταιρείες - ζόμπι; Εκτινάχθηκαν σε 12.000 με 130 εκατ. εργαζομένους

Εταιρείες – ζόμπι αποκαλούνται εκείνες που τα χρέη τους έχουν την μορφή χιονοστιβάδας και που μετά βίας μπορούν να πληρώσουν ακόμη και τους τόκους των δανείων τους.

Μια ανάλυση του Associated Press διαπίστωσε ότι λόγω της συσσώρευσης φθηνού χρέους και του επίμονου πληθωρισμού που έχει ωθήσει το κόστος δανεισμού σε υψηλά δεκαετίας, ο αριθμός των συγκεκριμένων επιχειρήσεων έχει εκτοξευθεί σε σχεδόν 7.000 εισηγμένες εταιρείες σε όλο τον κόσμο, 2.000 μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και τώρα πολλές από αυτές της παραπαίουσες εταιρείες που επί το πλείστον είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους θα μπορούσαν σύντομα να καταρρεύσουν, αφού λήγει η προθεσμία αν αποπληρώσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια δανείων, τα οποία, ωστόσο δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν.

«Θα τσακιστούν», προέβλεψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Valens Securities, Robert Spivey, για τα πιο αδύναμα ζόμπι.

Προστέθηκε ο επενδυτής του Μαϊάμι, Mark Spitznagel, ο οποίος πόνταρε περίφημα ενάντια στις μετοχές πριν από τα δύο τελευταία κραχ: «Το ρολόι χτυπάει».
Τα ζόμπι ορίζονται συνήθως ως εταιρείες που απέτυχαν να βγάλουν αρκετά χρήματα από τις δραστηριότητες τα τελευταία τρία χρόνια για να πληρώσουν ακόμη και τους τόκους των δανείων τους. Η ανάλυση του AP διαπίστωσε ότι οι εταιρείες με τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Μερικές από τις πιο γνωστές είναι η JetBlue Airways, η Wayfair, η Telecom Italia και ο βρετανικός γίγαντας ποδοσφαίρου Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Βεβαίως, ο αριθμός των εταιρειών, γενικά, έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, καθιστώντας τις συγκρίσεις δύσκολες, αλλά ακόμη και περιορίζοντας την ανάλυση σε εταιρείες που υπήρχαν πριν από μια δεκαετία, οι επιχειρήσεις - ζόμπι έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 30%. Και βρίσκονται σε όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων αυτών της κοινής, ωφέλειας, παραγωγής τροφίμων, εταιρειών τεχνολογίας, ιδιοκτητών νοσοκομείων και αλυσίδων γηροκομείων των οποίων τα αδύναμα οικονομικά δεν βοήθησαν να αντιμετωπίσουν την πανδημική κρίση και εταιρειών ακινήτων που παλεύουν με μισοάδεια κτίρια γραφείων στην καρδιά των μεγάλων πόλεων.

Καθώς ο αριθμός των εταιρειών - ζόμπι έχει αυξηθεί, αυξάνεται και η πιθανή ζημιά εάν αναγκαστούν να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης ή κατεβάσουν ρολά. Οι εταιρείες στην ανάλυση του AP απασχολούν τουλάχιστον 130 εκατομμύρια ανθρώπους σε δώδεκα χώρες.

Ήδη, ο αριθμός των αμερικανικών εταιρειών που έχουν χρεοκοπήσει έχει φτάσει σε υψηλό 14 ετών,. Οι εταιρικές χρεοκοπίες σημείωσαν επίσης πρόσφατα υψηλά σχεδόν μιας δεκαετίας ή περισσότερο στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι οι επιχειρήσεις - ζόμπι μπορεί να αποφύγουν τις απολύσεις, τις εκποιήσεις επιχειρηματικών μονάδων ή την κατάρρευση εάν οι κεντρικές τράπεζες μειώσουν τα επιτόκια, κάτι που άρχισε να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και οι διάσπαρτες χρεοκοπίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την οικονομία. Άλλοι πιστεύουν ότι η πανδημία είναι η βασική αιτία για την αύξηση του αριθμού των εταιρειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και πως ο αντίκτυπος είναι προσωρινός.

«Τα έσοδα μειώθηκαν ή δεν αυξήθηκαν τόσο πολύ όσο προβλεπόταν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα πρόκειται να καταρρεύσουν», δήλωσε ο Martin Fridson, Διευθύνων Σύμβουλος της ερευνητικής εταιρείας FridsonVision High Yield Strategy.