Κι όμως οι πλούσιοι Αμερικανοί έχουν… βάσανα – Κόβουν εξόδους και εστιατόρια

Έρευνα διαπιστώνει πως περίπου ένας στους τρεις Αμερικανούς με εξαψήφιους μισθούς ανησυχεί για την πληρωμή των λογαριασμών του
Φωτ.: Unsplash

Δύσκολοι καιροί ακόμα και για πρίγκιπες. Αυτό προκύπτει από έρευνα Federal Reserve Bank of Philadelphia, σύμφωνα με την οποία ακόμα και οι πλούσιοι μειώνουν τις εξόδους και τα εστιατόρια.

Η έρευνα διαπιστώνει πως περίπου ένας στους τρεις Αμερικανούς με εξαψήφιους μισθούς ανησυχεί για την πληρωμή των λογαριασμών του, σύμφωνα με νέα έρευνα της Federal Reserve Bank of Philadelphia.

Η έρευνα διαπιστώνει μια αξιοσημείωτη αύξηση κατά το παρελθόν έτος των καταναλωτών που κερδίζουν 100.000 δολάρια ετησίως ή περισσότερα, οι οποίοι ανησυχούν για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο 12μηνο.

Ένα σημαντικό μερίδιο των πλουσιότερων Αμερικανών αντιμετωπίζει την οικονομική πίεση μειώνοντας τις δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων σε εστιατόρια και σε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Υψηλός πληθωρισμός και αυξημένο κόστος δανεισμού

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν πώς χρόνια υψηλού πληθωρισμού και αυξημένου κόστους δανεισμού συνεχίζουν να συμπιέζουν τους προϋπολογισμούς των καταναλωτών, ακόμη και εκείνων με υψηλά εισοδήματα.

Σχεδόν το ένα τρίτο (30,8%) των καταναλωτών που κερδίζουν μεταξύ 100.000 και 149.999 δολ. ετησίως ανησυχούν για το πώς θα τα βγάλουν πέρα τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με την έρευνα της Philly Fed, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 22 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου.

Ένα χρόνο νωρίτερα το ποσοστό των Αμερικανών με υψηλά εισοδήματα που ανησυχούσε για να αν θα μπορεί να τα βγάλει πέρα διαμορφωνόταν στο το 21,3%.
Ομοίως, το 32,5% όσων κερδίζουν 150.000 δολ. ή περισσότερα δήλωσαν ότι ανησυχούν για την πληρωμή των λογαριασμών, από 21,7% πέρυσι. Αυτοί οι πιο εύποροι Αμερικανοί ανησυχούν περισσότερο από το 23% όσων βγάζουν 70.000 έως 99.999 δολάρια, σύμφωνα με την έρευνα.

Μεταξύ όλων των καταναλωτών, περίπου ένας στους τρεις (34,9%) δήλωσε ότι ανησυχεί για την οικονομική του κατάσταση, από 28,7% ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι νεότεροι Αμερικανοί είναι πιο πιθανό να αισθάνονται την οικονομική πίεση παρά οι μεγαλύτεροι. Το 41% όσων είναι μεταξύ 18 και 35 ετών δήλωσαν ότι ανησυχούν, σε σύγκριση με μόλις 22% των ατόμων άνω των 65 ετών.

Υπήρξε επίσης μια αξιοσημείωτη αύξηση στους καταναλωτές με υψηλότερα εισοδήματα που εμφανίζονται ανήσυχοι για την πληρωμή λογαριασμών μακροπρόθεσμα.

Για παράδειγμα, το 32,3% όσων κερδίζουν 100.000 δολ. έως 149.999 δολ. δήλωσαν ότι ανησυχούν για το πώς θα τα βγάλουν πέρα τους επόμενους επτά έως 12 μήνες, από 26,5% πριν από ένα χρόνο. Υπήρξε μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ εκείνων που βγάζουν τουλάχιστον 150.000 δολ., με το 33% να δηλώνει ότι ανησυχεί, από 19,8% ένα χρόνο πριν.

Η έρευνα της Philly Fed διαπίστωσε μια σημαντική αύξηση των ανθρώπων που είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, αλλά ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς τους επόμενους έξι μήνες. Το ποσοστό αυξήθηκε από 20,7% ένα χρόνο πριν σε 26,2%.

Υψηλότερα εισοδήματα και ταξίδια

Ωστόσο ένα αυξανόμενο μερίδιο των πλουσιότερων καταναλωτών αναμένει υψηλότερα εισοδήματα φέτος, συμπεριλαμβανομένου του 40,8% όσων βγάζουν 150.000 δολ. ετησίως ή περισσότερο, από 20% πριν από ένα χρόνο. Και οι καταναλωτές ανέφεραν ότι αισθάνονται πιο αισιόδοξοι από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Ίσως αυτό εξηγεί γιατί οι Αμερικανοί συνεχίζουν να ξοδεύουν επιθετικά για ταξίδια.

Η Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών έκανε λόγο για ρεκόρ 2,99 εκατομμυρίων ανθρώπων στα αμερικανικά αεροδρόμια την Κυριακή. Το πρακτορείο προετοιμάζεται για ένα καλοκαίρι ρεκόρ αεροπορικών ταξιδιών, που κορυφώνεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της 4ης Ιουλίου.

Η TSA αναμένει να ελέγξει περισσότερα από 32 εκατομμύρια άτομα από τις 27 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου, 5,4% περισσότερο από πέρυσι. Ωστόσο, για τη διαχείριση του οικονομικού στρες, το 43,1% των καταναλωτών δηλώνει ότι μειώνει τις προαιρετικές δαπάνες για πράγματα όπως η ψυχαγωγία και το φαγητό έξω. Περισσότερο από το ένα τρίτο (37,1%) όσων βγάζουν περισσότερα από 150.000 δολ. το χρόνο λένε ότι κάνουν το ίδιο.

Μερικοί καταναλωτές περικόπτουν ακόμη και τις δαπάνες για είδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα ή η ιατρική περίθαλψη, με το 23,5% όλων των Αμερικανών να δηλώνουν ότι το κάνουν αυτό, σε σύγκριση με το 17,1% των ατόμων με υψηλό εισόδημα.