Η αγαπημένη τράπεζα των καρτέλ των ναρκωτικών – Πώς ξεπλένουν χρήμα μέσω ΑΤΜ

Αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) δήλωσαν ότι εξέτασε πολλές τράπεζες προτού επιλέξει τη Citi

Οι έμποροι ναρκωτικών επέλεξαν να ξεπλύνουν χρήματα μέσω της Citigroup επειδή πίστευαν ότι η τράπεζα ήταν «πιο ευνοϊκή», με λιγότερο αυστηρούς ελέγχους στις απάτες, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους επιβολής του νόμου των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν οι FT, σε ένα κατηγορητήριο που αποσφραγίστηκε την περασμένη εβδομάδα, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ περιέγραψαν πώς δύο κάτοικοι της Καλιφόρνια, οι οποίοι φέρεται να συνεργάζονταν με το διαβόητο καρτέλ Sinaloa, κατέθεσαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε ΑΤΜ της Citi.

Σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές περιπτώσεις τον Ιανουάριο του 2021, φέρεται να τροφοδότησαν συνολικά σχεδόν 36.000 δολ. (33.000 ευρώ) σε παράνομα μετρητά στα ΑΤΜ, μερικές εκατοντάδες δολάρια τη φορά, περιμένοντας μόνο ένα ή δύο λεπτά μεταξύ κάθε συναλλαγής.

Διαχωρίζοντας το ποσό σε δεκάδες μικρότερες καταθέσεις, όπως ισχυρίζονται οι εισαγγελείς, παρέμειναν κάτω από το όριο των 10.000 δολαρίων στο οποίο οι τράπεζες υποχρεούνται να αναφέρουν τις συναλλαγές σε μετρητά στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) δήλωσαν ότι το δίδυμο, φερόμενο ως μέρος ενός τεράστιου εγκληματικού δικτύου που καθάρισε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από φαιντανύλη και μεθαμφεταμίνη στις ΗΠΑ, εξέτασε πολλές τράπεζες προτού επιλέξει τη Citi.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος είπε στους FT: «Υπάρχουν τράπεζες που δίνουν λιγότερη προσοχή από άλλες».

Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος της DEA ανέφερε: «Θα ονομάσω μία τράπεζα. Υπήρχαν δύο περιπτώσεις όπου σε αυτήν την έρευνα είχαμε ταχυμεταφορείς χρημάτων που έκαναν 24 back-to-back καταθέσεις συνολικού ύψους 16.000 δολ σε ένα ATM Citibank ... Υπήρχαν 15 back-to-back καταθέσεις συνολικού ύψους 20.000 δολ. επίσης σε ένα ATM της Citibank».

Αν και δεν υπήρχαν απαιτήσεις αναφοράς για τις μεμονωμένες συναλλαγές, το μοτίβο των καταθέσεων θα έπρεπε να έχει προκαλέσει υποψίες, είπε ο αξιωματούχος της DEA.

«Οι δύο άνδρες – ο Γκιγιέρμο Ζαμπράνο και ο Λουίς Μπελαντρία-Κοντρέρας προσπαθούσαν σίγουρα να κρατήσουν τις καταθέσεις κάτω από το όριο για για να μην χτυπήσουν τα συστήματα, αλλά θα φανταζόμουν ότι οι 24 συνεχόμενες καταθέσεις από άτομο, συνολικού ύψους 16.000 δολαρίων θα σήμαινε κάποιο είδος συναγερμού», πρόσθεσε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Ένας δικηγόρος του Λουίς Μπελαντρία-Κοντρέρας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Ο δικηγόρος του Ζαμπράνο, Τζον Ταργκόφσκι, είπε ότι ο πελάτης του ενεπλάκη στις υποτιθέμενες πράξεις μόνο επειδή ήταν χρεωμένος και απειλήθηκε με απαγωγή από ένα μέλος του καρτέλ. Και οι δύο δήλωσαν αθώοι.

Η Citi αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, επικαλούμενη απαιτήσεις απορρήτου σχετικά με την αναφορά συναλλαγών. Η τράπεζα είπε ότι είχε «στιβαρές πολιτικές κατά του ξεπλύματος χρήματος», προσθέτοντας: «Όταν βρούμε στοιχεία για μια τέτοια δραστηριότητα, ειδοποιούμε τις αρχές όπως απαιτείται και συνεργαζόμαστε πλήρως με οποιαδήποτε έρευνα μέσω κατάλληλων νομικών διαδικασιών».

Το κατηγορητήριο περιγράφει επίσης πώς ένας άλλος κατηγορούμενος, ο Jiayong Yu, φέρεται να κατέθεσε μια ταμειακή επιταγή σε ένα ΑΤΜ της JPMorgan Chase και «περίπου 100.000 δολάρια σε νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα ταμείο της Chase Bank» πέρυσι. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι ο Chase απέτυχε να επισημάνει τη συναλλαγή. Ο Chase αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Yu έχει δηλώσει αθώος για τις σχετικές κατηγορίες. Ο δικηγόρος του δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι αρχές προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι οι Μεξικανοί έμποροι ναρκωτικών και οι Κινέζοι συνεργοί έχουν γίνει ολοένα και πιο έμπειροι στο ξέπλυμα μετρητών μέσω του νόμιμου τραπεζικού συστήματος.

«Βλέπουμε μια τεράστια άνοδο των χρημάτων, τα μετρητά που κατατίθενται σε τράπεζες και στη συνέχεια συνδέονται οπουδήποτε», δήλωσε ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος της DEA. Πρόσθεσαν ότι δεκάδες χιλιάδες δολάρια αποστέλλονταν πίσω στην Κίνα κάθε μήνα μέσω ιδρυμάτων μεταφοράς χρημάτων στο Flushing της Νέας Υόρκης.

Το 2012, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επέβαλε στην HSBC πρόστιμο 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων επειδή απέτυχε να αποτρέψει το ξέπλυμα χρήματος από καρτέλ στο Μεξικό, μετά από έρευνα που διαπίστωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια κατατέθηκαν στην τράπεζα καθημερινά από τα ταμεία στα υποκαταστήματα της HSBC Mexico.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι οι έμποροι ναρκωτικών «σχεδίασαν ειδικά διαμορφωμένα κουτιά που ταιριάζουν στις ακριβείς διαστάσεις των παραθύρων των ΑΤΜ».
Τα προγράμματα ξεπλύματος χρήματος έχουν γίνει από τότε πολύ πιο εξελιγμένα, μέσω μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας με Κινέζους υπηκόους στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες εφαρμογές, κρυπτονομίσματα και αντικατοπτρικές συναλλαγές σε υπόγειες κινεζικές τράπεζες για να κρύψουν τα ίχνη τους.

«Τα καρτέλ επιθυμούν απεγνωσμένα να πάρουν μετρητά από την πώληση ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες πίσω στο Μεξικό», σημείωσε ο Μάρτιν Εστράντα, εισαγγελέας των ΗΠΑ για την Κεντρική Περιφέρεια της Καλιφόρνια, τον περασμένο μήνα.

«Οι κινεζικές ομάδες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, από την άλλη πλευρά, επιχειρούν να βοηθήσουν τους πλούσιους Κινέζους υπηκόους να αποκτήσουν μετρητά σε αυτή τη χώρα και έτσι να παρακάμψουν τους ελέγχους των εξαγωγών στην Κίνα για την κίνηση μετρητών», πρόσθεσε η Εστράντα.