Δύσκολη εξίσωση ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γαλλία – Φόβοι για παρατεταμένη πολιτική αστάθεια

Οι Γάλλοι πολιτικοί ηγέτες του αριστερού μπλοκ που ήρθαν πρώτοι στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής δήλωσαν ότι σκόπευαν να κυβερνήσουν με βάση το προεκλογικό τους πρόγραμμα αναφορικά με τη φορολογία και τις δαπάνες, ωστόσο οι κεντρώοι διεκδικούν ρόλο, καθώς η αριστερά δεν διαθέτει πλειοψηφία.

Το απροσδόκητο αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών έχει βυθίσει τη Γαλλία σε αβεβαιότητα λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, χωρίς προφανή δρόμο προς μια σταθερή κυβέρνηση, ικανή να εγκρίνει οποιαδήποτε νομοθεσία από ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση, αλλά δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία κατά περίπου 100 έδρες. Οι κεντρώοι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ήρθαν δεύτεροι και η Εθνική Συσπείρωση της Μαρί Λεπεέν κατάλαβε την τρίτη θέση.

«Ο δρόμος προς την κυβέρνηση είναι δύσβατος και πολύ εύθραυστος», είπε ο Φαμπιέν Ρουσέλ, ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος που είναι ένα από τα μικρότερα μέλη του NFP.

«Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε. Ο Πρόεδρος της πρέπει να μας αφήσει να κυβερνήσουμε», προσέθεσε.

Οι ηγέτες του Νέου Λαϊκού Μετώπου έχουν συναντηθεί κεκλεισμένων των θυρών πολλές φορές από το βράδυ της Κυριακής, προσπαθώντας να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το ποιος από αυτούς θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός και πώς θα πρέπει να προσεγγίσουν τη διακυβέρνηση χωρίς πλειοψηφία.

Η Γαλλία φαινόταν πιθανό να αντέξει μια περίοδο παρατεταμένων παζαριών, σε μια εποχή που οι επενδυτές ανησυχούν για τα εύθραυστα δημόσια οικονομικά της κομητείας.

Ο Μακρόν, του οποίου η θητεία λήγει το 2027, φαίνεται απίθανο να μπορέσει να κερδίσει, μετά την ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές από το κόμμα της Λεπέν και από την αριστερά στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ο Μελάνσόν, ηγέτης της σκληρής αριστεράς France Unbowed, ξεκαθάρισε ότι μια κυβέρνηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμά της, το οποίο περιλαμβάνει αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και περιορισμό των τιμών των καυσίμων, της ενέργειας και ορισμένων βασικών τροφίμων.

«Το πρόγραμμα δεν μπορεί να τεμαχιστεί σε κομμάτια», σημείωσε ο Ζαν – Λυκ Μελανσόν, απορρίπτοντας την ιδέα ενός συνασπισμού με κόμματα εκτός του Nέου Λαϊκού Μετώπου.

Άλλοι φάνηκαν πιο έτοιμοι να συμβιβαστούν. «Θα πρέπει να απευθυνθούμε σε άλλους», είπε ο κομμουνιστής Ρουσέλ.

Οι κεντρώοι επεσήμαναν ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν είχε πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνο του και άφησαν να εννοηθεί ότι η συμμαχία θα έπρεπε να διαλυθεί έτσι ώστε τα πιο μετριοπαθή στοιχεία του να μπορέσουν να σχηματίσουν έναν ευρύτερο συνασπισμό, αποκλείοντας τον αριστερό κόμμα France Unbowed του οποίου ηγείται ο Μελανσόν.

Ο Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ, βουλευτής από το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν και απερχόμενη πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, κάλεσε την κεντροαριστερά, οικολόγους, κεντρώα και κεντροδεξιά κόμματα να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα διάρκειας 12 έως 18 μηνών για την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που θα μπορούσαν να βρουν συναίνεση.

«Απλώνω το χέρι μου», είπε στο ραδιόφωνο France Inter.

Αλλά τέτοιες πρωτοβουλίες από κεντρώους αποκρούστηκαν από μέλη του NFP (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο) που απέρριψαν την ιδέα να διαλύσουν τη συμμαχία τους.

Κάποιοι στα αριστερά εξέφρασαν εντελώς αντίθετη λύση: ότι το κεντρώο μπλοκ πρέπει να διαλυθεί και κάποιοι από αυτούς να υποστηρίξουν το NFP.

«Για να μιλήσω ξεκάθαρα, σκέφτομαι αριστερούς Μακρονιστές που μπορεί να είναι ανοιχτοί να ενωθούν μαζί μας. Θα ήμασταν ανοιχτοί σε αυτό» δήλωσε στο ραδιόφωνο France 2 η Johanna Rolland, επικεφαλής διαπραγματεύτρια των Σοσιαλιστών και δήμαρχος της Νάντης, στη δυτική Γαλλία.

Λόγω της αβεβαιότητας για το πότε θα μπορούσε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, ο Μακρόν ζήτησε από τον Ατάλ να παραμείνει ως πρωθυπουργός προς το παρόν, για να εξασφαλίσει σταθερότητα.

Στο στρατόπεδο του NFP, δεν φαίνεται να υπάρχει συναίνεση σχετικά με το ποιος θα έπρεπε να αντικαταστήσει τον Ατάλ.

Ο Μελανσόν και οι σύμμαχοί του France Unbowed έλεγαν όλοι ότι θα έπρεπε να είναι κάποιος από το κόμμα τους, το μεγαλύτερο στο NFP.

Ερωτηθείς για το ποιος θα μπορούσε να είναι πρωθυπουργός, ο Μελανσόν δεν απέκλεισε τον εαυτό του, αλλά είπε ότι δεν έπρεπε να είναι αυτός.

«Εμείς στη France Unbowed έχουμε πολλούς υποψηφίους να προτείνουμε», είπε, κατονομάζοντας τους στενούς του συμμάχους Bompard, Mathilde Panot και Clemence Guette.

Ωστόσο, οι ηγέτες του NFP από άλλα κόμματα είπαν ότι ο Μελανσόν ήταν πολύ διχαστικός και δεν αποδέχτηκαν ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης θα έπρεπε οπωσδήποτε να είναι κάποιος από τη Γαλλία Unbowed.

Αρκετά ονόματα έχουν κυκλοφορήσει στα γαλλικά ΜΜΕ.Οι πιο συχνά αναφερόμενοι από τις εκλογές ήταν ο ηγέτης των σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ, ο Raphael Glucksmann του μικρού κόμματος Place Publique και η ηγέτης των Πρασίνων Marine Tondelier.