Το νερό νεράκι θα πουν οι Βρετανοί – Σεισμό προκαλούν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς

Η βιομηχανία νερού προτείνει οι λογαριασμοί να αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 33% έως το 2030

Το νερό νεράκι θα πουν οι Βρετανοί – Σεισμό προκαλούν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς

Φρένο στις αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού τα επόμενα πέντε χρόνια από τις εταιρείες ύδρευσης στην Αγγλία και την Ουαλία έβαλε η ρυθμιστική αρχή Ofwat.

Η Ofwat δήλωσε ότι προτίθεται να μειώσει, κατά ένα τρίτο, τις συνδυασμένες αυξήσεις που είχαν υποβάλει οι 16 εταιρείες. Έτσι, ο μέσος λογαριασμός, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή, αναμένεται να αυξηθεί κατά 19 £ ετησίως ή 21% κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ofwat, David Black, δήλωσε: «Οι πελάτες θέλουν να δουν ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες ύδρευσης φροντίζουν για το περιβάλλον».

«Τα προσχέδια αποφάσεών μας σχετικά με τα επιχειρησιακά σχέδια εγκρίνουν τον τριπλασιασμό των επενδύσεων σε 88 δισεκατομμύρια στερλίνες για τη διαρκή βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών και του περιβάλλοντος σε δίκαιη τιμή για τους πελάτες», επεσήμανε ο Black.

Η βιομηχανία νερού προτείνει οι λογαριασμοί να αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 33% έως το 2030 και έχει προειδοποιήσει ότι η αύξηση που προτείνει η Ofwat δεν θα είναι αρκετή για την αντιμετώπιση προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των διαρροών στα λύματα.

Το τελικό ποσοστό της αύξησης αναμένεται τον Δεκέμβριο, μετά από διαβούλευση.
Οι μέσοι λογαριασμοί για το 2024-25 αναμένεται επίσης να αυξηθούν, κατά £27,40 σε £473. Αυτό είναι κάτω από τα επίπεδα του 2019-20, όταν ήταν 503 £ ετησίως.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των τιμών, η Ofwat θέτει στόχους απόδοσης για να ενθαρρύνει τις εταιρείες ύδρευσης να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους προς τους πελάτες και το περιβάλλον.

Τους ζητά να μειώσουν τις διαρροές, τα περιστατικά ρύπανσης και τις πλημμύρες των υπονόμων.

Εάν μια εταιρεία ξεπεράσει τους στόχους που έχουν τεθεί, μπορεί να λάβει μια οικονομική ανταμοιβή. Αν δεν ανταποκριθεί, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμα.

Οι εταιρείες μεταφέρουν το κόστος από τις παραπάνω ενέργειες σε ετήσιες αναπροσαρμογές στους λογαριασμούς πελατών.

Υπό αυτών των συνθηκών ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος υποσχέθηκε πως θα παρέμβει, ζητώντας από τις διοικήσεις των εταιρειών ύδρευσης να λογοδοτήσουν για τις αυξήσεις.

Από τη πλευρά τους οι ζητά να περάσουν υπό κρατικό έλεγχο οι εταιρείες ύδρευσης. Η βουλευτής των Πρασίνων Σίαν Μπερι, πρώην ηγέτης του κόμματος, δήλωσε: «Μόλις γίνει αυτό (κρατικοποίηση), η κυβέρνηση μπορεί να επενδύσει οικονομικά στην υποδομή που τρίζει χωρίς να πέσει όλη η ζημιά στους λογαριασμούς μας και στα ποτάμια και τους ωκεανούς μας που αντιμετωπίζονται επί του παρόντος ως ανοιχτοί υπόνομοι».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή