Deutsche Bank: Τα «μαγειρέματα» στον ισολογισμό και τα αμείλικτα ερωτήματα

H μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα απέκρυψε σκοπίμως από την ετήσια έκθεση του ισολογισμού του 2019 φόρο ύψους 2,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα. 

Η ρυθμιστική αρχή λογιστικής της Γερμανίας, η BaFin, ανακάλυψε τα μαγειρέματα που έκανε στον ισολογισμό του 2019, η Deutsche Βank, τον οποίο συνέταξε χωρίς να εφαρμόσει τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα απέκρυψε σκοπίμως από την ετήσια έκθεση επί του ισολογισμού του 2019, ότι ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC) ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβανόταν τότε στα εποπτικά της κεφάλαια, αφορούσε την κάλυψη ισόποσων ζημιών που είχε υποστεί η γερμανική τράπεζα από τη θυγατρική της στις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα στην ετήσια έκθεση του 2019 η Deutsche Βank, υποστήριζε ότι η μελλοντική δραστηριότητα στις ΗΠΑ θα ήταν κερδοφόρος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αιτιολογημένη άποψη για αυτό, μάλλον διότι η τράπεζα θεωρούσε πως θα αντισταθμίσει τις απώλειες με μελλοντικά κέρδη που θα κατέγραφε στις ΗΠΑ. Η απόφαση αντικατοπτρίζει μια πολύ πιο σκληρή στάση των γερμανικών ρυθμιστικών αρχών σχετικά με την επιβολή των λογιστικών προτύπων στον απόηχο της απάτης Wirecard, ενός από τα μεγαλύτερα μεταπολεμικά λογιστικά σκάνδαλα της Ευρώπης. Ωστόσο, η Deutsche δεν υποχρεούται να επαναδιατυπώσει τα αποτελέσματά της για το 2019 και δεν αντιμετωπίζει πρόστιμο ή άλλη κύρωση για τα λογιστικά λάθη. Η BaFin είναι η ρυθμιστική αρχή λογιστικής της Γερμανίας από το 2022, όταν αντικατέστησε το Financial Reporting Enforcement Panel, έναν φορέα του ιδιωτικού τομέα με ημιεπίσημες εξουσίες και περιορισμένους πόρους.

Η απόφασή της για την Deutsche Βank είναι μια από τις πιο σημαντικές ενέργειές της μέχρι στιγμής. Ο επικεφαλής της λογιστικής αρχής της BaFin, Thorsten Pötzsch, είπε στους Financial Times το 2022 ότι «το μήνυμά μας προς τις εταιρείες είναι ότι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν παράνομες λογιστικές πρακτικές δεν έχουν θέση στη γερμανική κεφαλαιαγορά», προσθέτοντας ότι «ο κίνδυνος να αποκαλυφθούν ήταν ποτέ τόσο υψηλός όσο είναι σήμερα».

Η Deutsche Bank διαφώνησε με το πόρισμα της BaFin, λέγοντας ότι ήταν πεπεισμένη ότι οι οικονομικές καταστάσεις του 2019 και άλλες γνωστοποιήσεις «συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις των ΔΠΧΠ». Ωστόσο, καθώς διατηρούσε στον ισολογισμό της αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις 2,1 δισ. ευρώ που συνδέονται με προηγούμενες ζημίες στις ΗΠΑ, η BaFin υποστήριξε ότι η τράπεζα ήταν νομικά υποχρεωμένη να αποκαλύψει αυτή τη λεπτομέρεια, καθώς να δώσει και μια εξήγηση γιατί ήταν πεπεισμένη ότι οι δραστηριότητες θα ήταν κερδοφόρες στο μέλλον.

Η Deutsche Bank ανέφερε στους FT ότι το πόρισμα της BaFin σχετίζεται με μια υποσημείωση στις οικονομικές της καταστάσεις για το 2019, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά από την πλευρά της BaFin ότι υπάρχει οποιαδήποτε ανακρίβεια στον ισολογισμό της για το 2019 και δεν απαιτείται επανάσυνταξη ή άλλη ενέργεια.