Γιατί πέφτουν οι τιμές στο βαμβάκι - Ο ρόλος της Βραζιλίας και οι φθηνότερες επιλογές

Η Βραζιλία αύξησε σταθερά τις εκτάσεις βαμβακιού της την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας τα 1,87 εκατομμύρια εκτάρια που φυτεύτηκαν για τη σεζόν 2023-2024, σύμφωνα με εκτιμήσεις του USDA

Γιατί πέφτουν οι τιμές στο βαμβάκι - Ο ρόλος της Βραζιλίας και οι φθηνότερες επιλογές

Σε πτωτική πορεία βρίσκεται η τιμή του βαμβακιού, καθώς ο αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών του κόσμου αυξάνει την προσφορά, ενώ οι αγοραστές που γνωρίζουν το κόστος αναζητούν ρούχα κατασκευασμένα από φθηνότερα υφάσματα.

Όπως αναφέρουν οι FT, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βαμβακιού ICE έπεσαν κάτω από τα 0,69 δολάρια η λίβρα αυτόν τον μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020, ενώ έχουν χάσει το μισό της αξία τους σε σχέση με το Μάιο του 2022 που είχαν καταγράψει την κορυφαία 10ετία τους.

Οι τιμές έχουν επηρεαστεί από την απότομη αύξηση της παραγωγής στη Βραζιλία, η οποία πρόσφατα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βαμβακιού στον κόσμο. Η χώρα της Νότιας Αμερικής εξήγαγε 12,4 εκατομμύρια μπάλες την περίοδο συγκομιδής 2023-24 σε σύγκριση με 11,8 εκατομμύρια που βγήκαν από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Η Αυστραλία, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, απέστειλε 5,8 εκατομμύρια μπάλες.

«Με τη Βραζιλία να επεκτείνει την παραγωγή της, πρέπει να ανησυχούμε για τον ανταγωνισμό από αυτήν», δήλωσε ο Δρ Jody Campiche, αντιπρόεδρος οικονομικών και ανάλυσης πολιτικής του Εθνικού Συμβουλίου Βαμβακιού της Αμερικής.

Η Βραζιλία αύξησε σταθερά τις εκτάσεις βαμβακιού της την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας τα 1,87 εκατομμύρια εκτάρια που φυτεύτηκαν για τη σεζόν 2023-2024, σύμφωνα με εκτιμήσεις του USDA, μια αύξηση 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι χαμηλές τιμές του καλαμποκιού, που κινούνται πτωτικά τα τελευταία χρόνια ώθησαν τους αγρότες στην πολιτεία Μάτο Γκρόσο της Βραζιλίας να φυτέψουν βαμβάκι αντί για δεύτερη καλλιέργεια καλαμποκιού, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε κίνητρα ή επιδοτήσεις, γεγονός που μας πιέζει να παράγουμε όλο και περισσότερο ανά εκτάριο», ανέφερε ο Carlos Alberto Moresco, ο οποίος διαχειρίζεται τρία αγροκτήματα στην πολιτεία Goiás της Βραζιλίας με μια ποικιλία καλλιεργειών, όπως σόγια, καλαμπόκι, σιτάρι, ντομάτες και βαμβάκι.

«Η Βραζιλία έχει το φθηνότερο βαμβάκι στον κόσμο. Παράγουμε σχεδόν 2 τόνους χνούδι (επεξεργασμένο βαμβάκι) ανά εκτάριο, κάτι που δεν συμβαίνει αλλού», πρόσθεσε.

Η ραγδαία αύξηση της παραγωγής της Βραζιλίας έχει αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο των διαδοχικών ετών ξηρασίας στις ΗΠΑ, που μείωσαν την παραγωγή στα 12,5 εκατομμύρια μπάλες το 2023 από 17,5 εκατομμύρια δύο χρόνια νωρίτερα. Το 2022, η χώρα παρήγαγε τη μικρότερη σοδειά της σε μια δεκαετία μετά από μήνες ζεστού, ξηρού καιρού ανάγκασε τους καλλιεργητές στο Τέξας, τη μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής, να εγκαταλείψουν 6 εκατομμύρια στρέμματα καλλιέργειας. Ενώ οι παγκόσμιες τιμές εκτοξεύτηκαν εκείνο το έτος, έκτοτε έχουν μειωθεί, παρόλο που η παραγωγή στις ΗΠΑ έχει μειωθεί.

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια ζήτηση για βαμβάκι έχει μειωθεί μετά την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς η οικονομική επιβράδυνση και η απότομη αύξηση των επιτοκίων έχουν μειώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Οι αναλυτές θεωρούν πάντως πως οι τιμές του βαμβακιού δεν θα ανακάμψουν γρήγορα και απαιτείται αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για να εισέλθουν σε ανοδική τροχιά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή