Κακά μαντάτα για τους λάτρεις του καφέ – Απλησίαστη η τιμή για το αγαπημένο ρόφημα
Οι τιμές για τους κόκκους robusta, αγαπημένους για στιγμιαίο καφέ, έχουν εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1970
Όσοι πίνουν καφέ σε όλο τον κόσμο, ήλπιζαν ότι η τιμή της καθημερινής απόλαυσής τους θα σταματήσει σύντομα να αυξάνεται. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς το αγαπημένο ρόφημα αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ακριβό.
Όπως γράφει το Bloomberg, τόσο οι κόκκοι arabica υψηλής ποιότητας που προτιμούνται από αλυσίδες καφέ όπως η Starbucks Corp. όσο και η πιο οικονομική ποικιλία robusta έχουν αυξηθεί, λόγω των μεγάλων διακοπών στον εφοδιασμό από το Βιετνάμ στη Βραζιλία. Έτσι οι πωλητές ανέβαζαν τις τιμές και καταργούσαν τις εκπτώσεις για να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους και πολλοί προειδοποιούν για περισσότερες αυξήσεις στο μέλλον.
Η JM Smucker, της οποίας οι μάρκες όπως το Folgers και το Café Bustelo κυριαρχούν στην αγορά του καφέ στις ΗΠΑ, αύξησε τις τιμές της αυτό το καλοκαίρι. Η αλυσίδα εστιατορίων Pret A Manger διέκοψε τη συνδρομή της για καφέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έδινε στους πελάτες έως και πέντε ροφήματα δωρεάν την ημέρα. Η Variety Coffee Roasters στη Νέα Υόρκη μόλις αύξησε τις τιμές λιανικής της κατά περίπου 5% στην πρώτη της αύξηση εδώ και πέντε χρόνια, ενώ κι άλλα μικρά καφέ λένε ότι είναι τα επόμενα.
Όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών, «πάντα αξιλογούμε ενδελεχώς τα δεδομένα πριν πατήσουμε τη σκανδάλη», δήλωσε ο Patrick Grzelewski, διευθυντής καφέ για την αλυσίδα Variety που έχει καταστήματα σε οκτώ τοποθεσίες. «Αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφύγει κανείς πλέον», προσέθεσε.
Οι τιμές για τους κόκκους robusta, αγαπημένους για στιγμιαίο καφέ, έχουν εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1970. Οι κόκκοι arabica υψηλότερης ποιότητας νωρίτερα αυτόν τον μήνα ήταν οι ακριβότεροι σε περισσότερα από δύο χρόνια. Για την άνοδο της τιμής του καφέ αναμφίβολα ευθύνονται οι άσχημες καιρικές συνθήκες: Οι ξηρασίες στο Βιετνάμ θα οδηγήσου σε τέταρτη συνεχή χρονιά ελλειμμάτων, ενώ ο ξηρός καιρός στη Βραζιλία έχει συρρικνώσει το μέγεθος της σοδειάς των κόκκων arabica, καθώς τα κατεστραμμένα δέντρα παράγουν μικρότερους σε μέγεθος κόκκους. Το χάσμα μεταξύ των προθεσμιακών τιμών για τις δύο ποικιλίες είναι σχεδόν το μικρότερο που υπήρξε ποτέ, αφήνοντας τις εταιρείες να αναζητούν κόκκους arabica χαμηλότερης ποιότητας αντί για τη συνήθη οικονομικά αποδοτική ποικιλία robusta για να κρατήσουν χαμηλά το κόστος.
Δεν είναι μόνο ο καιρός, όμως, που ανεβάζει τις τιμές. Η αυξανόμενη ζήτηση σε αγορές όπως η Κίνα αναμένεται να διατηρήσει περιορισμένες τις προμήθειες. Επίσης οι έμποροι καφέ δεν πληρώνουν λιγότερο τους αγρότες, μια τάση που ορισμένοι αγοραστές προσπαθούν να αντιστρέψουν για να κάνουν τη βιομηχανία πιο βιώσιμη.
Τα υψηλότερα κέρδη δίνουν κίνητρα στους παραγωγούς να συνεχίσουν να φυτεύουν καφέ αντί για άλλες καλλιέργειες και τους επιτρέπουν να επανεπενδύσουν για να κάνουν τα δέντρα τους πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και τους κλιματικούς κινδύνους. Εάν οι τιμές του καφέ δεν αυξηθούν για τους καλλιεργητές, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα την παραγωγή τους.