Πώς οι Κροίσοι έχασαν 134 δισ. δολάρια σε μια ημέρα - Τεράστια «χασούρα»

Η καθαρή περιουσία του Μπέζος μειώθηκε στα 191,5 δισεκατομμύρια δολάρια
Unsplash

Τεράστιες ήταν οι απώλειες για τους Κροίσους λόγω του sell off στη Wall Street. H καθαρή περιουσία του Τζεφ Μπέζος συρρικνώθηκε κατά 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή, μετά τη βουτιά των μετοχών η οποία διέγραψε 134 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.

Οι μετοχές της Amazon.com Inc. υποχώρησαν 8,8% εν μέσω αρνητικού κλίματος για τον κλάδο της τεχνολογίας, με αποτέλεσμα η καθαρή περιουσία του Μπέζος να μειωθεί στα 191,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Η ημερήσια απώλεια είναι η τρίτη του χειρότερη, μετά από τις 4 Απριλίου 2019, όταν η περιουσία του συνιδρυτή της Amazon έπεσε 36 δισ. δολάρια μετά τη διευθέτηση του διαζυγίου του και στις 29 Απριλίου 2022, όταν οι μετοχές της Amazon σημείωσαν βουτιά 14%.

Ο δείκτης Nasdaq 100 υποχώρησε 2,4%, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στις περιουσίες άλλων δισεκατομμυριούχων τεχνολογίας, όπως ο Elon Musk και ο Larry Ellison της Oracle Corp., των οποίων η καθαρή περιουσία ανήλθε σε 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια και 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Η αβεβαιότητα σχετικά με πιθανές μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, καθώς και ορισμένες απογοητεύσεις κερδών υψηλού προφίλ, οδήγησε σε βύθιση τον κλάδο της τεχνολογίας, από τον οποίο έκαναν φτερά περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Οι επενδυτές εμφανίζονται επίσης επιφυλακτικοί λόγω των φόβων ότι τα κέρδη που τροφοδοτούνται από την τεχνητή νοημοσύνη φέτος είναι υπερβολικά ή ότι η αγορά είναι πολύ συγκεντρωμένη. Η πτώση των μετοχών της Amazon - η μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2022 - ήρθε αφότου η εταιρεία ανέφερε ότι θα συνεχίσει να δαπανά μεγάλες σημαντικά ποσά για την τεχνητή νοημοσύνη ακόμη και σε βάρος των βραχυπρόθεσμων κερδών.

Οι δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας Mark Zuckerberg, Sergey Brin και Larry Page έχασαν επίσης περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή, καθώς οι μετοχές της Meta Platforms Inc. και της Alphabet υποχώρησαν σημαντικά. Οι μεγιστάνες της τεχνολογίας συνολικά είδαν 68 δισεκατομμύρια δολάρια να κάνουν φτερά από την περιουσία τους, σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου του Bloomberg.

Ο Μπέζος, 60 ετών, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ξεφορτώνει σταθερά τις μετοχές της Amazon φέτος. Πούλησε μετοχές αξίας περίπου 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εννέα ημέρες συναλλαγών τον Φεβρουάριο. Και μια μέρα τον περασμένο μήνα, όταν η Amazon σημείωσε νέο ρεκόρ, αποκάλυψε ένα σχέδιο για την πώληση 25 εκατομμυρίων επιπλέον μετοχών αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πρόσθετες πωλήσεις ανεβάζουν το σύνολο των μετόχων που θα ξεφορτωθεί ο Κροίσος σε περίπου 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Σχετικές ειδήσεις