Γιατί οι traders έχουν «ερωτευτεί» το χρυσό – Ο ρόλος της Fed

Οι προσδοκίες για μια πιθανή μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο οδήγησε τον χρυσό στο ιστορικό υψηλό των 2.509,65 δολαρίων την Παρασκευή

Οι τιμές του χρυσού υποχωρούν τη Δευτέρα και κυμαίνονται γύρω από το βασικό επίπεδο των 2.500 δολαρίων, καθώς οι traders «κλείδωσαν» κέρδη μετά την άνοδο του χρυσού σε ρεκόρ όλων των εποχών κατά την προηγούμενη συνεδρίαση λόγω των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.

Οι προσδοκίες για μια πιθανή μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο οδήγησε τον χρυσό στο ιστορικό υψηλό των 2.509,65 δολαρίων την Παρασκευή. Αυτό σε συνδυασμό με τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και τις ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες έχουν οδηγήσει τον χρυσό κατά 20% υψηλότερα μέχρι στιγμής φέτος.

«Ο χρυσός κυνηγάει το ψυχολογικό επίπεδο των 2.500 δολαρίων εδώ και αρκετούς μήνες και τώρα που έχει φτάσει, βλέπουμε να σημειώνεται κάποια αναμενόμενη κατοχύρωση κερδών», δήλωσε ο Tim Waterer, επικεφαλής αναλυτής αγοράς, KCM Trade.

Την περασμένη εβδομάδα τα θετικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες αιτήσεις ανεργίας, μαζί με τα ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό, αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι traders είναι βέβαιοι ότι η Fed των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και η προσοχή είναι στραμμένη είναι τώρα στο ποσοστό της μείωσης. Οι αναλυτές δίνουν πιθανότητα 75,5% περικοπής των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

«Οι traders θα αξιολογήσουν τον τόνο και τη γλώσσα του Jerome Powell στο Jackson Hole την Παρασκευή για να συμπληρώσουν ορισμένα από τα κενά από αυτή την άποψη», πρόσθεσε ο Waterer.
Η αγορά θα προσέξει επίσης τα πρακτικά της συνεδρίασης πολιτικής της Fed τον Ιούλιο την Τετάρτη για περαιτέρω ενδείξεις.

Οι συμμετοχές στο SPDR Gold Trust, του μεγαλύτερου αμοιβαίου κεφαλαίου που διαπραγματεύεται με χρυσό στον κόσμο, αυξήθηκαν σχεδόν 1% την Παρασκευή. Οι κερδοσκόποι χρυσού COMEX αύξησαν επίσης την καθαρή θετική θέση κατά 34.197 συμβόλαια την εβδομάδα που έληξε στις 13 Αυγούστου.

Σε αρκετές κινεζικές τράπεζες έχουν δοθεί νέες ποσοστώσεις εισαγωγής χρυσού από την κεντρική τράπεζα, αναμένοντας αναζωογόνηση της ζήτησης παρά τις τιμές ρεκόρ του πολύτιμου μετάλλου.