Γιατί οι traders ξεπουλάνε αμερικανικό δολάριο – Το χαμηλό έτους και οι εκτιμήσεις

Το δολάριο έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Γιατί οι traders ξεπουλάνε αμερικανικό δολάριο – Το χαμηλό έτους και οι εκτιμήσεις

Το αμερικανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 2,2% έναντι ενός καλαθιού ανταγωνιστικών νομισμάτων αυτόν τον μήνα, ποσοστό που δεν είχε παρατηρηθεί από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του νέου έτους, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Το ασθενέστερο δολάριο έρχεται, καθώς ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 έχει ανακτήσει σχεδόν όλες τις απώλειές του από τις αρχές Αυγούστου μετά από μια αδύναμη έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τους φόβους για επικείμενη ύφεση.

Έκτοτε, οι πιο ήρεμες αγορές και τα πιο ανθεκτικά οικονομικά δεδομένα έχουν ωθήσει τους επενδυτές να επιστρέψου σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

«Η αγορά αναμένει μια ήπια προσγείωση και μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, κάτι που είναι αρνητικό για το δολάριο», δήλωσε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος G10 στην Bank of America.

Οι επενδυτές προσβλέπουν τώρα σε μια πολυαναμενόμενη ομιλία του προέδρου της Fed, Jay Powell, στο συμπόσιο του Jackson Hole την Παρασκευή, όπου αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τα επιτόκια.

Οι αγορές προβλέπουν μειώσεις επιτοκίων τριών ή τεσσάρων μονάδων από τη Fed μέχρι το τέλος του έτους, αφού τα ισχυρά στοιχεία των λιανικών πωλήσεων αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη ότι μια επικείμενη ύφεση θα αποφευχθεί.

Ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος G10 στην Bank of America πρόσθεσε ότι οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες, σε συνδυασμό με την αισιοδοξία ότι η Fed θα εξακολουθήσει να επιφέρει πολλαπλές μειώσεις επιτοκίων φέτος, ήταν «καλές για το κλίμα κινδύνου» αλλά όχι για το δολάριο επειδή «το αμερικανικό νόμισμα εξακολουθεί να είναι υπερτιμημένο».

Η State Street, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες -θεματοφύλες στον κόσμο, ανέφερε ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων είχαν μετακινηθεί μεταξύ του πολύ θετικού κλίματος για το δολάριο σε ουδέτερο τα τελευταία δύο και παραμένουν ουδέτεροι παρά το γεγονός ότι έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Απρίλιο.

«Η άποψη για το αμερικανικό δολάριο, δεν έχει ακόμα αντιστραφεί, και μπορεί μέχρι να έχουμε μια σαφέστερη οπτική γωνία όταν η Fed ανοίξει τα χαρτιά της για το ρυθμό και το βάθος του κύκλου χαλάρωσης», δήλωσε ο Michael Metcalfe, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροστρατηγικής της State Street.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή