Έρχεται πιο «φθηνό» χρήμα - Προ των πυλών μειώσεις στα επιτόκια
O επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα από το Jackson Hole ότι η Fed είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια.
Ο πρόεδρος της Fed έθεσε τις βάσεις την Παρασκευή για τις μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων, αν και δεν αποκάλυψε το χρονοδιάγραμμα ή την έκταση των κινήσεων. «Ήρθε η ώρα να προσαρμοστεί η πολιτική», είπε ο Τζερόμ Πάουελ, στην πολυαναμενόμενη κεντρική ομιλία του στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole.
«Ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed.
Με τις αγορές να περιμένουν κατεύθυνση για το πού κατευθύνεται η νομισματική πολιτική, ο Πάουελ εστίασε εξίσου σε μια αναδρομή στο τι προκάλεσε τον πληθωρισμό που οδήγησε σε μια επιθετική σειρά 13 αυξήσεων επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023.
Ωστόσο έκανε λόγο για πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού, λέγοντας ότι η Fed μπορεί τώρα να στρέψει το ενδιαφέρον της στην ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης. «Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά. Η αγορά εργασίας δεν υπερθερμαίνεται πλέον και οι συνθήκες είναι πλέον λιγότερο αυστηρές από αυτές που επικρατούσαν πριν από την πανδημία», ανέφερε ο Πάουελ.
«Οι περιορισμοί προσφοράς έχουν ομαλοποιηθεί. Και η ισορροπία των κινδύνων για τις δύο θητείες μας έχει αλλάξει». Η ομιλία έρχεται με το ποσοστό πληθωρισμού να επιστρέφει σταθερά προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed.
Ταυτόχρονα, το ποσοστό ανεργίας ανεβαίνει αργά, πιο πρόσφατα στο 4,3% και σε έναν τομέα που διαφορετικά θα πυροδοτούσε έναν δοκιμασμένο δείκτη ύφεσης. Ωστόσο, ο Πάουελ απέδωσε την αύξηση της ανεργίας στην είσοδο περισσότερων ατόμων στο εργατικό δυναμικό και στον βραδύτερο ρυθμό προσλήψεων, παρά στην αύξηση των απολύσεων ή στη γενική επιδείνωση της αγοράς εργασίας.
«Στόχος μας ήταν να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή αγορά εργασίας, αποφεύγοντας τις απότομες αυξήσεις της ανεργίας που χαρακτήριζαν τις προηγούμενες αποπληθωριστικές περιόδους, όταν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ήταν λιγότερο σταθερές», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.