Έρχεται νέο είδος σοκολάτας – Η σούπερ ανακάλυψη

Η διαδικασία έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή των εταιρειών βιώσιμων τροφίμων

Έρχεται νέο είδος σοκολάτας – Η σούπερ ανακάλυψη

Φανταστείτε να μαζεύετε ένα ωραίο ζουμερό μήλο, αλλά αντί να το δαγκώσετε, κρατάτε τους σπόρους και πετάτε τα υπόλοιπα.

Αυτό έκαναν παραδοσιακά οι παραγωγοί σοκολάτας με τους καρπούς κακάο, χρησιμοποιούν τους κόκκους και πετούν τα υπόλοιπα.

Αλλά τώρα επιστήμονες τροφίμων στην Ελβετία έχουν βρει έναν τρόπο να φτιάχνουν σοκολάτα χρησιμοποιώντας ολόκληρο τον καρπό του κακάο και όχι μόνο τους κόκκους και χωρίς να προσθέτουν ζάχαρη.

22.jpg

Σύμφωνα με το BBC, η συγκεκριμένη σοκολάτα, που αναπτύχθηκε στο διάσημο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης από τον επιστήμονα Kim Mishra και την ομάδα του περιλαμβάνει τον πολτό φρούτων κακάο, τον χυμό και τον φλοιό ή το ενδοκάρπιο.

Η διαδικασία έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή των εταιρειών βιώσιμων τροφίμων.

Λένε ότι η παραδοσιακή παραγωγή σοκολάτας, χρησιμοποιώντας μόνο τους κόκκους, συνεπάγεται ότι αφήνουμε το υπόλοιπο καρπό του κακάο, με μέγεθος κολοκύθας και γεμάτο θρεπτική αξία να σαπίσει στα χωράφια.

Το κλειδί για τη νέα σοκολάτα βρίσκεται στον πολύ γλυκό χυμό της, ο οποίος έχει γεύση, εξηγεί ο κ. Mishra, «πολύ φρουτώδες, λίγο σαν ανανάς».

Αυτός ο χυμός, που αποτελείται από 14% ζάχαρη, αποστάζεται για να σχηματίσει ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο σιρόπι, σε συνδυασμό με τον πολτό και στη συνέχεια, ανεβάζοντας τη βιωσιμότητα σε νέα επίπεδα, αναμιγνύεται με τον αποξηραμένο φλοιό ή το ενδοκάρπιο, για να σχηματιστεί ένα πολύ γλυκό τζελ κακάο.

Το τζελ, όταν προστίθεται στους κόκκους κακάο για να γίνει σοκολάτα, εξαλείφει την ανάγκη για ζάχαρη.

Ο κ. Mishra θεωρεί την εφεύρεσή του ως την τελευταία σε μια μακρά σειρά καινοτομιών από Ελβετούς παραγωγούς σοκολάτας.
Τον 19ο αιώνα, ο Rudolf Lindt, της διάσημης οικογένειας σοκολάτας Lindt, εφηύρε κατά λάθος το κρίσιμο βήμα του «κοψίματος» της σοκολάτας – κυλώντας τη ζεστή μάζα κακάο για να γίνει λεία και να μειώσει την οξύτητά της – αφήνοντας ένα μίξερ κακάο σε λειτουργία όλη τη νύχτα.

Το αποτέλεσμα το πρωί; Νόστιμα λεία, γλυκιά σοκολάτα.

«Πρέπει να είσαι καινοτόμος για να διατηρήσεις την κατηγορία των προϊόντων σου ή απλά θα φτιάξεις μέτρια σοκολάτα», λέει ο κ. Mishra».
Ο κ. Mishra συνεργάστηκε στο έργο του με την KOA, μια ελβετική start-up που εργάζεται στη βιώσιμη καλλιέργεια κακάο. Ο συνιδρυτής του, Anian Schreiber, πιστεύει ότι η χρήση ολόκληρου του καρπού κακάο θα μπορούσε να λύσει πολλά από τα προβλήματα της βιομηχανίας κακάο, από την ραγδαία αύξηση της τιμής των κόκκων έως την ενδημική φτώχεια μεταξύ των καλλιεργητών κακάο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή