Γιατί «φορτώνουν» όλοι χρυσό, κεντρικές τράπεζες και επενδυτές
Ο χρυσός θεωρείται ως καλύτερη επένδυση όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά και όταν άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις
Αν το φετινό ράλι της τιμής του χρυσού δείχνει κάτι, αυτό είναι ότι το πολύτιμο μέταλλο δεν είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένο με τον κύκλο των επιτοκίων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια δεν θα έχουν κανένα αντίκτυπο: η συζήτηση την περασμένη εβδομάδα στο συμπόσιο Jackson Hole σχετικά με τις επερχόμενες μειώσεις στα επιτόκια θα δώσει στον χρυσό κάποια επιπλέον λάμψη.
Παραδοσιακά, ο χρυσός θεωρείται ως καλύτερη επένδυση όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά και όταν άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις. Με αυτή τη λογική, θα έπρεπε να είχε ένα αμυδρό ξεκίνημα για το 2024, δεδομένης της απροσδόκητα ισχυρής απόδοσης των αμερικανικών μετοχών, της ανθεκτικότητας της οικονομίας και της καθυστέρησης στις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ωστόσο, έχει αυξηθεί κατά 22% φέτος, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του S&P 500, και πρόσφατα το πολύτιμο μέταλλο ξεπέρασε τα 2.500 δολάρια ανά ουγγιά.
Σαφώς, υπήρχαν ορισμένοι αγοραστές εκεί έξω που το κύριο μέλημά τους δεν ήταν το κόστος ευκαιρίας της κατοχής χρυσού. Οι κεντρικές τράπεζες, το πρώτο εξάμηνο του έτους αγόρασαν 483 τόνους πολύτιμου μετάλλου, αναφέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσό από τότε που ο συγκεκριμένος φορέας άρχισε να συλλέγει δεδομένα.
Και ενώ στις αγορές το τελευταίο διάστημα καταγράφονται διακυμάνσεις και πράγματι οι αποδόσεις τους στο δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο ήταν χαμηλότερες, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την αυξανόμενη ζήτηση για χρυσό που είναι ανεξάρτητη από οτιδήποτε άλλο συμβαίνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αυτή η τάση επικαλύπτεται από την παραδοσιακή εναλλαγή χαρτοφυλακίου σε χρυσό, η οποία συμβαίνει όταν τα επιτόκια πέφτουν. Πλούσιοι ιδιώτες και επενδυτές έχουν γεμίσει τα θησαυροφυλάκια τους. Οι εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται με χρυσό αυξήθηκαν από τον Μάιο και ο Ιούλιος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος θετικός μήνας με εισροές 3,7 δισ. δολαρίων. Αν και αυτό είναι κυκλικό, παρά δομικό, δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει σύντομα. Επίσης οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια μέσα στο καλοκαίρι συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος για τον χρυσό, στο βαθμό που αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για την αστάθεια της αγοράς μετοχών.
Υπάρχουν, φυσικά και άλλα σενάρια όπου η ο χρυσός ίσως χάσει τη λάμψη του. Μια επιτάχυνση στο ράλι της αγοράς μετοχών, τα υψηλότερα επιτόκια και ο μειωμένος γεωπολιτικός κίνδυνος θα μπορούσαν όλα να συνωμοτήσουν για τη μείωση της ζήτησης για το μέταλλο. Αυτά όμως είναι υποθέσεις και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επηρεάζουν το πολύτιμο μέταλλο.