Τα μετρητά είναι ο… βασιλιάς – Δεν θέλουν να τα αποχωριστούν οι επενδυτές

Τα χαμηλότερα επιτόκια αναμένεται να μειώσουν τελικά τις αποδόσεις στις χρηματαγορές πάνω από 5%, ποσοστό που ήταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια

Τα μετρητά είναι ο… βασιλιάς – Δεν θέλουν να τα αποχωριστούν οι επενδυτές

Η χρυσή εποχή για τα μετρητά μπορεί να τελειώνει, καθώς η Federal Reserve ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια. Πολλοί θαυμαστές της επενδυτικής κατηγορίας μένουν ούτως ή άλλως.

Τα περιουσιακά στοιχεία στις αγορές χρήματος των ΗΠΑ έφτασαν το ρεκόρ των 6,24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία από το Investment Company Institute στις 21 Αυγούστου, παρόλο που οι αγορές είναι όλο και πιο σίγουρες ότι η Fed προσανατολιζόταν σε χαμηλότερα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 17-18 Σεπτεμβρίου.

Τα χαμηλότερα επιτόκια αναμένεται να μειώσουν τελικά τις αποδόσεις στις χρηματαγορές πάνω από 5%, ποσοστό που ήταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι μεμονωμένοι επενδυτές εγκαταλείπουν μετρητά για να κυνηγήσουν αποδόσεις σε μετοχές και ομόλογα. Περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια εισέρρευσαν στις χρηματαγορές τον Αύγουστο, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων EPFR.

«Δεν νιώθουμε καμία ανάγκη να μετακινήσουμε τα χρήματά μας», είπε ο Vance Arnold, ένας 71χρονος συνταξιούχος δάσκαλος και προπονητής μπέιζμπολ από το Fayetteville του Αρκάνσας, ο οποίος έχει περίπου το 80% του επταψήφιου χαρτοφυλακίου του σε χρηματαγορές και άλλα ταμειακά ισοδύναμα. Οι αποδόσεις της αγοράς χρήματος πήγαν από το σχεδόν μηδέν στο 4,5%, 4,7% και τώρα βρίσκονται πάνω από 5,2%.

Η ανθεκτικότητα των χρηματαγορών είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα μετρητά επανεμφανίστηκαν ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να ανταγωνιστεί μετοχές και ομόλογα, μια από τις πιο εντυπωσιακές αλλαγές στο επενδυτικό τοπίο μετά την COVID-19. Τα περιουσιακά στοιχεία στις χρηματαγορές έχουν αυξηθεί κατά 313 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με την Crane Data, η οποία παρακολουθεί τα κεφάλαια της χρηματαγοράς, παρά τις μεθυστικές αποδόσεις των μετοχών και τις προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια.

Αλλά οι επενδυτές που διατηρούν πάρα πολλά μετρητά θα μπορούσαν να χάσουν τις συχνά ανώτερες αποδόσεις άλλων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων. Τα μετρητά έχουν αποδόσει κατά μέσο όρο 2% στους 12 μήνες από τη στιγμή που η Fed άρχισε να μειώνει τα επιτόκια, ενώ οι μετοχές έχουν αποφέρει κέρδος 11% και τα ομόλογα του Δημοσίου κέρδισαν 5%, σύμφωνα με μελέτη του Hartford Funds για τους κύκλους μείωσης των επιτοκίων από το 1928.

Η Anne Marie Stonich, επικεφαλής στρατηγικής περιουσίας της Coldstream Wealth Management στο Σιάτλ, παροτρύνει τους πελάτες να μετακινηθούν από τα μετρητά και να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία όπως κρατικά ομόλογα, όπου μπορούν να κλειδώσουν τις αποδόσεις εάν διατηρήσουν τους τίτλους μέχρι τη λήξη τους. Οι προσπάθειές της συνάντησαν αντίσταση από επενδυτές που αγαπούν τα μετρητά, ανέφερε η ίδια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή