Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές στη ζάχαρη – Ο ρόλος της Βραζιλίας

Οι πυρκαγιές στη Βραζιλία που επηρέασαν τις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας στη χώρα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, δημιουργούν συνθήκες για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο έλλειμμα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ακατέργαστης ζάχαρης συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, καθώς οι αναλυτές αυξάνουν τις προβλέψεις για το έλλειμμα μετά τις πυρκαγιές στη Βραζιλία.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο στη Νέα Υόρκη αυξήθηκε έως και 2% την Τρίτη, μετά από ράλι άνω του 5% την περασμένη εβδομάδα. Οι πυρκαγιές στη Βραζιλία που επηρέασαν τις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας στη χώρα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, δημιουργούν συνθήκες για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο έλλειμμα.

Οι ζημιές από τις πυρκαγιές, καθώς και το ζαχαροκάλαμο κακής ποιότητας λόγω ζέστης και ξηρασίας, σημαίνουν ότι η κεντρική περιοχή του Νότου της χώρας αναμένεται να παράγει λιγότερο από το αναμενόμενο, δήλωσε η Ana Zancaner, αναλύτρια στο Czarnikow. Ένα κύμα καύσωνα που πλήττει τη Βραζιλία και οι βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου που βλάπτουν το ζαχαροκάλαμο και περιορίζουν την ικανότητα των εργοστασίων να παράγουν ζάχαρη, πρόσθεσε η Zancaner.

«Το μείγμα ζάχαρης ήταν πολύ απογοητευτικό», είπε. «Οι βραζιλιάνικοι μύλοι μπορεί να βοηθούν στην ζάχαρης, αλλά η ποιότητα του ζαχαροκάλαμου δεν είναι καλή. Οι μύλοι δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτή την πρόσθετη ικανότητα κρυστάλλωσης», προσέθεσε.

Η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης θα μπορούσε τώρα να υπολείπεται της κατανάλωσης κατά 600.000 τόνους τη σεζόν 2024/25, ποσοστό διπλάσιο από τις προβλέψεις του Αυγούστου, δήλωσε ο Claudiu Covrig, επικεφαλής αναλυτής της Covrig Analytics.

Σχετικές ειδήσεις