«Αρκούδες» οι αναλυτές για το πετρέλαιο – Το χαμηλό τριετίας και τα νέα δεδομένα

Ο ΟΠΕΚ μείωσε επίσης τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου για το 2025

Οι τιμές του αργού πετρελαίου brent, του διεθνούς σημείου αναφοράς, υποχώρησαν 4% τις προηγούμενες ημέρες, στα 68,99 δολάρια το βαρέλι, αντιπροσωπεύοντας μια σημαντική διάσπαση κάτω από το βασικό επίπεδο στήριξης των 70 δολαρίων.

Τα ζητήματα της προσφοράς και της ζήτησης έχουν πιέσει την πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 10% από τις αρχές του έτους, με τις ανησυχίες για τη ζήτηση να βρίσκονται στο επίκεντρο τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο φόβος για την ανάπτυξη στις αρχές Αυγούστου και οι ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, έχουν πλήξει τις προοπτικές της ζήτησης για πετρέλαιο.

Στη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προοπτικές του για τη ζήτηση πετρελαίου λόγω της επιβράδυνσης στην οικονομία της Κίνας. Τώρα αναμένει ότι η ημερήσια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024, 80.000 βαρέλια την ημέρα χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις της.

Ο ΟΠΕΚ μείωσε επίσης τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου για το 2025 κατά 40.000 βαρέλια την ημέρα σε 1,7 εκατομμύρια βαρέλια.

Λόγω των χαμηλότερων προσδοκιών ζήτησης και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ καθυστέρησε τα σχέδιά του να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου τουλάχιστον έως τον Νοέμβριο, αλλά η κίνηση πιθανότατα δεν θα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην τιμή του πετρελαίου όπως είχε στο παρελθόν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ παράγουν μια ποσότητα ρεκόρ πετρελαίου και δεν υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης.

Η παραγωγή πετρελαίου της Αμερικής συνεχίζει να αυξάνεται, αγγίζοντας τα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία του YCharts. Αυτό είναι σχεδόν το διπλάσιο των επιπέδων παραγωγής πετρελαίου της το 2014.
Ο αναλυτής της αγοράς Ντέιβιντ Μόρισον στο Trade Nation είπε σε ένα email ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να περιμένουν ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου σύντομα.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη πιθανότατα θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις τιμές, καθώς η προσφορά παραμένει άφθονη, ενώ οι προοπτικές για αύξηση της ζήτησης παραμένουν αδύναμες», ανέφερε ο Morrison.

Και πρόσθεσε: «Η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι το αργό πετρέλαιο μπορεί να παραμείνει υπερπουλημένο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, επομένως αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι έρχεται μια ανάκαμψη».