Πώς η ιταλική UniCredit έπιασε στον ύπνο το Βερολίνο – Με τη πλάτη στον τοίχο ο Σολτς

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ειδοποιήθηκε εκ των προτέρων για το σχέδιο του CEO της UniCredit, Andrea Orcel, τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με ένα πρόσωπο του στενού της περιβάλλοντος

Η κίνηση - σοκ της UniCredit για την Commerzbank έπιασε στον ύπνο την γερμανική κυβέρνηση και τώρα ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νέο πονοκέφαλο.

Το Βερολίνο δεν είχε καμία εκ των προτέρων προειδοποίηση ότι η UniCredit ότι θα αγόραζε ταυτόχρομα μετοχές της Commerzbank από την αγορά, όπως αναφέρουν στο Bloomberg άτομα που γνωρίζουν τη διαδικασία. Με την διπλή κίνηση η UniCredit απέκτησε μερίδιο με 9%, ίδιο σχεδόν με αυτό του γερμανικού δημοσίου τόσο μεγάλο και θα μπορούσε να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος όταν προσφερθούν περισσότερες μετοχές.

Γερμανοί αξιωματούχοι περίμεναν ότι μια σειρά από διαφορετικούς επενδυτές θα αγόραζαν τις μετοχές της Commerzbank, διατηρώντας το μερίδιο του καθενός σε μέτρια επίπεδα, είπε ένας από τους άτομα που μίλησε στο Bloomberg. Αυτό θα είχε βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η τράπεζα θα παρέμενε ανεξάρτητη, ώστε να επικεντρωθεί στον δανεισμό σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στην εγχώρια αγορά της.

Αλλά υπήρχαν κάποια σημάδια για τις πραγματικές διαθέσεις της ιταλικής τράπεζας. Η UniCredit είχε προηγουμένως σηματοδοτήσει το ενδιαφέρον της να αυξήσει το μερίδιό της στην Commerzbank και το Βερολίνο είχε απορρίψει την ιδέα. Οι αξιωματούχοι είχαν επίσης ενημερωθεί ότι η ανακοίνωση του σχεδίου τους να προσφέρουν μετοχές θα αυξήσει τις πιθανότητες ένας ξένος δανειστής να καταλήξει να αγοράσει ένα μεγάλο κομμάτι, είπε άλλο άτομο.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ειδοποιήθηκε εκ των προτέρων για το σχέδιο του CEO της UniCredit, Andrea Orcel, τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με ένα πρόσωπο του στενού της περιβάλλοντος. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Nadine Kalwey δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση δεν είχε λάβει καμία προσφορά από την UniCredit πριν από την πώληση της Τρίτης και ότι θα κάνει απολογισμό της κατάστασης πριν αποφασίσει για την επόμενη κίνησή της.
Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε τα σχέδιά της για να δείξει ότι η διαδικασία ήταν δίκαιη και να επιδείξει τη δέσμευσή της να εκποιήσει επιτέλους ένα μερίδιο που κατείχε από το 2008, είπαν δύο άτομα.

Σε δύσκολη θέση ο Σολτς

Η επένδυση της UniCredit δημιουργεί την προοπτική πλήρους εξαγοράς της Commerzbank και η ιταλική τράπεζα έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει άδεια για να αυξήσει το μερίδιό του. Αυτό περιπλέκει τις προσπάθειες του Βερολίνου να εκπληρώσει τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις του, εκχωρώντας την πλήρη συμμετοχή του στην Commerzbank.

Η Γερμανία εξακολουθεί να κατέχει το 12% της γερμανικής τράπεζας και η κυβέρνηση είχε στόχο να αποπενδύσει πλήρως πριν από τις εκλογές, σε ένα χρόνο από τώρα.

Όμως οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι είναι βαθιά διχασμένοι σε μια σειρά ζητημάτων, με αποτέλεσμα στις δημοσκοπήσει τα ποσοστά τους να έχουν καταβαραθρωθεί.
Αντιμέτωπο με την αμηχανία της απώλειας χρημάτων από τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ (20 δισεκατομμύρια δολάρια) που πλήρωσε για τη συμμετοχή της Commerzbank κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το Βερολίνο κρατήθηκε με την ελπίδα να επιτύχει μια καλύτερη τιμή.

Η προσφορά της UniCredit ύψους 13,20 ευρώ ανά μετοχή ήταν «σημαντικά υψηλότερη» από όλες τις άλλες προσφορές, ανέφερε η κυβέρνηση. Ωστόσο, είναι ακόμα περίπου 16% κάτω από το επίπεδο όπου η μετοχή διαπραγματευόταν πριν από το καλοκαίρι. Η κίνηση – έκπληξη από τη UniCredit είναι πιθανό να επιδεινώσει τις εντάσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίτνερ, από το FDP που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις, υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές για την πώληση του ποσοστού της Commerzbank από το γερμανικό δημόσιο . Αλλά ο καγκελάριος Σολτσ, ένας σοσιαλδημοκράτης, μπορεί να αισθάνεται μεγαλύτερη πίεση από τα συνδικάτα να ακυρώσει την πώληση προκειμένου να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και να διασφαλίσει ότι η Commerzbank θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις της χώρας.

Το γερμανικό εργατικό σωματείο Verdi κάλεσε την την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως την πώληση περισσότερων μετοχών της Commerzbank. Σύμφωνα με τους κανόνες του χρηματιστηρίου, η Γερμανία δεν μπορεί να πουλήσει άλλες μετοχές ούτως ή άλλως για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Χαμογελά η Μελόνι

Αντίθετα για τη Μελόνι, το γεγονός ότι μια ιταλική τράπεζα αυξάνει την επιρροή του στη Γερμανία είναι μια υπενθύμιση μιας άλλης συμφωνίας πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, όταν η UniCredit εξαγόρασε την Hypovereinsbank, με τον Orcel να ενεργεί ως σύμβουλος. Πάντως η απόκτηση ενός σημαντικού πσοσοστού της Commerzbank από την UniCredit, έχει θετικό αντίκτυπο για την ιταλική κυβέρνηση, την διατυπώνονται ανησυχίες για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις