Η αποκαθήλωση του δολαρίου – Οι traders δεν γοητεύονται πια από το αμερικανικό νόμισμα

Το δολάριο έχει αποδυναμωθεί έναντι των περισσότερων σημαντικών νομισμάτων τον περασμένο μήνα, με μεγάλους κερδισμένους το γιεν και το ελβετικό
Unsplash

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο υποχώρησε το δολάριο, καθώς οι traders προχωρούν σε ρευστοποιήσεις στο αμερικανικό νόμισμα εν όψει της μείωσης των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από την Federal Reserve αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης νομισμάτων του Bloomberg στις ΗΠΑ υποχώρησε 0,3% τη Δευτέρα για να πλησιάσει το χαμηλό του Αυγούστου. Η πτώση του δολαρίου ενίσχυσε σημαντικά νομίσματα όπως το γιεν, το οποίο ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2023.

Μετά από εβδομάδες συζητήσεων για το αν η Fed θα ξεκινήσει τη χαλάρωση της πολιτικής της με μείωση του επιτοκίου κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης, οι traders θεωρούν πιθανή την τελευταία επιλογή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με την απόφαση της Fed αυτή την εβδομάδα έχουν περίπου 58% πιθανότητα περικοπής κατά μισή μονάδα.

«Βλέπουμε έναν νέο και επικείμενο κύκλο χαλάρωσης της Fed ως σημαντικό αντίθετο άνεμο για το δολάριο», δήλωσε ο Rodrigo Catril, στρατηγικός αναλυτής της National Australia Bank Ltd.

Το δολάριο έχει αποδυναμωθεί έναντι των περισσότερων σημαντικών νομισμάτων τον περασμένο μήνα, με μεγάλους κερδισμένους το γιεν και το ελβετικό. Το ιαπωνικό νόμισμα κινείται και πάλι ανοδικά στην αρχή της εβδομάδας, υπερβαίνοντας το επίπεδο των 140 ανά δολάριο, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στη μείωση της διαφοράς στα επιτόκια μεταξύ των δύο χωρών.

Με τα μέλη της Fed να συνεδριάζουν 17-18 Σεπτεμβρίου, οι traders έχουν κάποια δεδομένα στα οποία πρέπει να βασιστούν, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών πωλήσεων Αυγούστου την Τρίτη, για να προσπαθήσουν να μαντέψουν τι θα πράξει η Fed.

«"Ενώ ο κύκλος χαλάρωσης της Fed κινδυνεύει να είναι προκαταβολικός, πιστεύουμε ότι η αγορά υπερτιμολογεί αυτόν τον κίνδυνο και η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, κάτι που θα έδινε στο δολάριο μια ανάκαμψη», δήλωσε ο David Forrester, στρατηγικός αναλυτής. στην Credit Agricole CIB στη Σιγκαπούρη.

Ωστόσο, η αγορά βρίσκεται σε συντριπτική πλειοψηφία στο στρατόπεδο ενός ασθενέστερου αμερικανικού νομίσματος. Το ευρώ, το γιεν, τα δολάρια Καναδά και Αυστραλίας προβλέπεται να ενισχυθούν έναντι του δολαρίου μέχρι αυτή την εποχή του επόμενου έτους, σύμφωνα με έρευνες του Bloomberg σε αναλυτές.

«Μια απροσδόκητα αυθόρμητη Fed θα μπορούσε να αποδυναμώσει το δολάριο», έγραψε σε σημείωμα ο Bob Savage, επικεφαλής στρατηγικής αγορών και πληροφοριών στο BNY. Θα μπορούσε «να αλλάξει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό για χώρες, όπως η Βρετανία που εισάγουν εμπορεύματα σε τιμές δολαρίου», προσέθεσε.