Σε δεινή θέση οι εργαζόμενοι της Commerzbank από ένα deal με UniCredit-Θα χαθούν εκατοντάδες θέσεις

Το διοικητικό συμβούλιο της Commerzbank κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να προβεί σε εσωτερική αναθεώρηση της πιθανής εξαγοράς

Σε δεινή θέση οι εργαζόμενοι της Commerzbank από ένα deal με UniCredit-Θα χαθούν εκατοντάδες θέσεις
The Associated Press

Τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στην Commerzbank θα μπορούσαν να εξαφανιστούν εάν η UniCredit πραγματοποιήσει με επιτυχία μια επιθετική εξαγορά της γερμανικής τράπεζας, προειδοποίησε το μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank.

Ο Stefan Wittmann, ο οποίος είναι επίσης ανώτερος αξιωματούχος στο γερμανικό συνδικάτο Verdi, ανέφερε στο CNBC ότι «ελπίζουμε σίγουρα να αποφύγουμε» μια επιθετική εξαγορά από την ιταλική τράπεζα. Ο Witmann είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Commerzbank κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να προβεί σε εσωτερική αναθεώρηση της πιθανής εξαγοράς, η οποία ελπίζει ότι θα δώσει στην τράπεζα μια περίοδο έξι μηνών για να αξιολογήσει την κατάσταση.

«Αλλά εάν μια εξαγορά είναι αναπόφευκτη, πιστεύουμε ότι τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας θα εξαφανιστούν, ότι θα υπάρξει άλλη μια σημαντική περικοπή στους κλάδους», τόνισε. Και προσέθεσε: «Θα δούμε συγκεκριμένα ότι η UniCredit δεν θέλει όλους τους πελάτες της Commerzbank, αλλά ότι εστιάζει στους καλύτερους πελάτες, δηλαδή στους πλούσιους πελάτες».

Το Βερολίνο, το οποίο ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank αφού δαπάνησε 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ (20,2 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη διάσωση του δανειστή κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, είναι πιθανό να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε οποιαδήποτε πιθανή συγχώνευση μεταξύ των τραπεζών. «Ανησυχούμε πραγματικά για την οικονομική και βιομηχανική μας ευθύνη. Όσον αφορά το εργατικό δυναμικό, στο οποίο φυσικά επικεντρώνονται ιδιαίτερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα βγει χαμένο από τη συγχώνευση, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή», είπε ο Wittmann. Η τράπεζα δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αίτημα για σχόλια σχετικά με τις δηλώσεις του Wittmann.

Η UniCredit ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αύξησε το μερίδιό της στη γερμανική τράπεζα σε περίπου 21% και υπέβαλε αίτημα για ενίσχυση αυτής της συμμετοχής έως και 29,9%, σηματοδοτώντας ότι μια πρόταση εξαγοράς μπορεί να είναι στους άμεσους στόχους. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ιταλική τράπεζα απέκτησε μερίδιο 9% στην Commerzbank, επιβεβαιώνοντας ότι το ήμισυ αυτού του μεριδίου αποκτήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση.

Η UniCredit πιστεύει ότι μπορεί να ξεκλειδωθεί σημαντική αξία από ένα deal με την Commerzbank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, αλλά είπε ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα για να «κρυσταλλωθεί» αυτή η αξία.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέκρινε την κίνηση της UniCredit λέγοντας ότι «οι μη φιλικές επιθέσεις, οι εχθρικές εξαγορές δεν είναι καλό για τις τράπεζες και γι' αυτό η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη στη συγχώνευση», ανέφερε το Reuters.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή