Το πετρέλαιο, τα ρίσκα και τα ασφάλιστρα κινδύνου που υποχωρούν

H Goldman Sachs βλέπει άνοδο 10 με 20 δολάρια ανά βαρέλι εάν ενταθούν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή

Το πετρέλαιο, τα ρίσκα και τα ασφάλιστρα κινδύνου που υποχωρούν
unsplash

Τα γεωπολιτικά ασφάλιστρα κινδύνου στην αγορά πετρελαίου μειώθηκαν ελαφρά αυτή την εβδομάδα, μετά τις απότομες αυξήσεις την περασμένη εβδομάδα τόσο στην τεκμαρτή μεταβλητότητα του Brent όσο και στα δικαιώματα αγοράς που συνεπάγονται αστάθεια, δήλωσε η Goldman Sachs.

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σταθερές στις ασιατικές συναλλαγές το πρωί της Τετάρτης, καθώς οι traders αξιολογοούσαν τις εξελίξεις στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έναντι των συνεχιζόμενων ανησυχιών για περαιτέρω μείωση της ζήτησης.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent διαπραγματεύτηκαν τελευταία φορά στα 77,72 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 0,7%,.

Οι τιμές υποχώρησαν πάνω από 4% την Τρίτη, εν μέσω εικασιών για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός Χεζμπολάχ-Ισραήλ.

Η Goldman Sachs εξακολουθεί να αναμένει ένα ανώτατο όριο 10-20 δολάρια ανά βαρέλι για το Brent σε περίπτωση διαταραχών στην ιρανική παραγωγή, καθώς η εξέλιξη της σύγκρουσης παραμένει αβέβαιη.

Ωστόσο, ελλείψει σημαντικών διαταραχών, οι τιμές θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα αυτό το τρίμηνο, ανέφερε ο αμερικανικός οίκος σε ανάλυσή του. Η τεκμαρτή μεταβλητότητα των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς σημείωσε άλμα στα επίπεδα που διαπραγματεύονταν στα μέσα Απριλίου την περασμένη εβδομάδα, ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα του Brent αυξήθηκε πάνω από την τεκμαρτή εύλογη αξία του για πρώτη φορά φέτος, ανέφερε η Goldman Sachs.

«Οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης τιμολογούν με περίπου 5% πιθανότητα για άλμα στην τιμή κατά 20 δολάρια ανά βαρέλι, το οποίο εκτιμούμε ότι αντιστοιχεί περίπου σε 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα 6μηνη διακοπή χωρίς την αντιστάθμιση του ΟΠΕΚ, που θα συμβεί μέσα στον επόμενο μήνα», επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα η αμερικανική τράπεζα. Σημειώνεται πως η αγορά χρησιμοποιεί τεκμαρτή μεταβλητότητα για να εκτιμήσει την πιθανότητα μελλοντικών μεταβολών στην τιμή ενός περιουσιακού στοιχείο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή