Σε κρίση η ινδική βιομηχανία χρυσού; Από την άνθηση στην παρακμή

Η εορταστική περίοδος στην Ινδία, τον μεγαλύτερο καταναλωτή χρυσού στον κόσμο μετά την Κίνα, είναι παραδοσιακά η εποχή που οι άνθρωποι αγοράζουν τον περισσότερο χρυσό

Η ανάκαμψη των τιμών του χρυσού σε επίπεδο ρεκόρ περιόρισε σημαντικά τις προσδοκίες της ινδικής βιομηχανίας χρυσού για καταγραφή κερδών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου που πλησιάζει. Η σημαντική μείωση των εισαγωγικών δασμών για χρυσό πριν από δύο μήνες στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας είχε δημιουργήσει ελπίδες για αύξηση της ζήτησης, όπως αναφέρει το Reuters.

«Όλοι ένιωθαν θετικά για τη ζήτηση μετά τη μείωση των δασμών, καθώς βλέπαμε μια απότομη αύξηση του ενδιαφέροντος και πραγματικά μας έκανε να πιστεύουμε ότι η σεζόν του φεστιβάλ θα ήταν καταπληκτική», δήλωσε ο Prithviraj Kothari, πρόεδρος της India Bullion and Jewelers Association (IBJA).

«Αλλά με τις τιμές να ανακάμπτουν ακριβώς πριν από τα φεστιβάλ, η ζήτηση μπορεί να καταλήξει να είναι 20% χαμηλότερη από το συνηθισμένη όσον αφορά τον όγκο».

Η εορταστική περίοδος στην Ινδία, τον μεγαλύτερο καταναλωτή χρυσού στον κόσμο μετά την Κίνα, είναι παραδοσιακά η εποχή που οι άνθρωποι αγοράζουν τον περισσότερο χρυσό. Θεωρείται ως το πιο πολύτιμο δώρο σε γάμους. Φέτος το φεστιβάλ Dussehra είναι στις 12 Οκτωβρίου και το Diwali θα γιορταστεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο Kothari ανέφερε ότι οι αγοραστικές συνήθειες αλλάζουν, με τους καταναλωτές να διαδίδουν τις αγορές τους όλο το χρόνο και να επικεντρώνονται στην τιμή αντί να περιμένουν ειδικές περιστάσεις.

Στην περσινή εορταστική περίοδο, οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από ένα τέταρτο.

«Οι καταναλωτές επιλέγουν ελαφρύτερα, πιο οικονομικά κοσμήματα για να παραμείνουν εντός του προϋπολογισμού», σημείωσε ο Amit Modak, διευθύνων σύμβουλος της PN Gadgil and Sons, κοσμηματοπώλης με έδρα την Πούνε.

Στα τέλη Ιουλίου, η Ινδία περιέκοψε τους εισαγωγικούς δασμούς στο χρυσό στο 6% από 15%, μειώνοντας τις τοπικές τιμές σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στις 67.400 ρουπίες (803,16 δολάρια) ανά 10 γραμμάρια. Έκτοτε, έχουν αυξηθεί κατά 13,2% σε υψηλό ρεκόρ των 76.331 ρουπιών, ακολουθώντας ένα ράλι στις παγκόσμιες αγορές.
Μετά τη μείωση των δασμών, η ζήτηση ήταν ισχυρή και οι κοσμηματοπώλες έκαναν μεγάλες κρατήσεις με κατασκευαστές κοσμημάτων για παραδόσεις ενόψει της εορταστικής περιόδου, ανέφερε ο Ashok Jain, ιδιοκτήτης του χονδρέμπορου χρυσού Chenaji Narsinghji με έδρα τη Βομβάη.

«Αλλά τώρα, τα κοσμηματοπωλεία δεν παραδίδουν ολόκληρη την δεσμευμένη ποσότητα. Πολλοί κοσμηματοπώλες παραδίδουν μόνο τις μισές από τις κρατήσεις τους», τόνισε ο Jain.

Ένας κατασκευαστής κοσμημάτων με έδρα την Καλκούτα, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι οι κοσμηματοπώλες απέφευγαν να αποθηκεύουν βαριά, ακριβότερα, κοσμήματα που είχαν μικρότερη ζήτηση.

Οι έμποροι έχουν επίσης μειώσει το ασφάλιστρο που χρεώνουν σε σύγκριση με το γεγονός ότι ακολούθησαν τη μείωση των δασμών για να προσπαθήσουν να τονώσουν τη ζήτηση.

Οι Ινδοί έμποροι αυτή την εβδομάδα χρέωσαν πριμ έως και 3 δολάρια η ουγγιά σε σχέση με τις επίσημες εγχώριες τιμές, – συμπεριλαμβανομένων των εισφορών 6% στις εισαγωγές και 3% στις πωλήσεις, από το premium έως και 20 δολάρια την περασμένη εβδομάδα του Ιουλίου.

Τον Αύγουστο, οι εισαγωγές χρυσού της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 216% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα σε 136 μετρικούς τόνους, καθώς οι κοσμηματοπώλες ανέμεναν έντονη εορταστική ζήτηση.

Η επακόλουθη αύξηση των τιμών οδήγησε τις εισαγωγές σε πτώση 60 τόνων τον Σεπτέμβριο, όπως εκτιμούν οι αντιπρόσωποι.