Ο «βασιλιάς είναι γυμνός»: Η γερμανική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση

Η Γερμανία βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο, με τις περικοπές από ορισμένες από τις κορυφαίες βιομηχανικές της επιχειρήσεις να επιδεινώνουν περαιτέρω τις οικονομικές προοπτικές της χώρας

Όλαφ Σολτς
The Associated Press

Tελικά η Γερμανία είναι «ο μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης, αφού η οικονομία της θα παραμείνει σε ύφεση συνολικά για το 2024, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

Οι αναλυτές στη δημοσκόπηση βλέπουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να συρρικνώνεται κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, μετά από μια αιφνιδιαστική συρρίκνωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο. Πριν από ένα μήνα, εξακολουθούσαν να προβλέπουν στασιμότητα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Η πρόβλεψή τους για ολόκληρο το έτος σηματοδοτεί επίσης μια αναθεώρηση προς τα κάτω από την αύξηση 0,1% του ΑΕΠ που προβλεπόταν προηγουμένως. Αλλά είναι λίγο πιο αισιόδοξο από την κυβέρνηση, η οποία την περασμένη εβδομάδα μείωσε τις προβλέψεις της, αναμένοντας σε συρρίκνωση 0,2%.

Υπενθυμίζεται πως η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την οικονομία κατά το τρέχον έτος και κάνει τώρα λόγο για ύφεση της τάξης του 0,2%. Ωστόσο, αναμένει ανάκαμψη το 2025. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, η Γερμανία θα βρίσκεται σε ύφεση για δεύτερη συνεχή χρονιά, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,2%. Την άνοιξη, η πρόβλεψη της κυβέρνησης αναφερόταν σε ανάπτυξη 0,3%, έπειτα από ύφεση 0,3% το 2023.

Η Γερμανία βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο, με τις περικοπές από ορισμένες από τις κορυφαίες βιομηχανικές της επιχειρήσεις να επιδεινώνουν περαιτέρω τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Η αδυναμία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διακοπή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού, στην απογοητευτική ζήτηση για εξαγωγές από την Κίνα, στα προβλήματα μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών και των ειδικευμένων εργαζομένων.

Μια συρρίκνωση το 2024 θα ήταν μόνο η δεύτερη φορά που το ΑΕΠ μειώθηκε σε συνεχόμενα χρόνια από την επανένωση της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας το 1990. Το 2023, η Γερμανία ήταν η μόνη οικονομία της Ομάδας των Επτά που συρρικνώθηκε, κατά 0,3%.

«Η βιομηχανία παραμένει η αχίλλειος πτέρνα», δήλωσε ο Erik-Jan van Harn, αναλυτής της Rabobank. «Δεν υπάρχει ξεκάθαρος καταλύτης για μια ανάκαμψη. Η επίτευξη πάτου είναι το καλύτερο σενάριο προς το παρόν».

Για το 2025, οι αναλυτές αναμένουν ανάπτυξη 0,8% σε σύγκριση με 1% πριν. Οι νέες προβλέψεις της κυβέρνησης προβλέπουν πως η οικονομία θα τρέξει το 2025 με ρυθμό 1,1%.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή