Εφιάλτης η Κίνα για τη Louis Vuitton – Εχασε 37 δισ. δολάρια το αφεντικό του γαλλικού ομίλου
Πριν από δεκαοκτώ μήνες, οι μετοχές της LVMH διαπραγματεύονταν σε υψηλό ρεκόρ και ο πρόεδρος του ομίλου, Μπερνάρ Αρνό, ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Όμως η πτώση της κινεζικής ζήτησης για τσάντες Louis Vuitton, φορέματα Dior και άλλα είδη έχει εξαφανίσει περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ (163 δισεκατομμύρια δολάρια) από κεφαλαιοποίηση της LVMH.
Η περιουσία του Αρνό υποβιβάστηκε στην πέμπτη θέση του Bloomberg Billionaires Index, κάτι που δείχνει επίσης ότι έχασε περισσότερα χρήματα, 37 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά τη διάρκεια της περιόδου από οποιονδήποτε άλλον στην κατάταξη των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.
Η καθαρή περιουσία του 75χρονου γάλλου ιδρυτή του ομίλου πολυτελείας ήταν περίπου 174,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον ομώνυμο δείκτη του Bloomberg, μπροστά από τον Μπιλ Γκέιτς αλλά πολύ πίσω από τον Έλον Μασκ που κρατά τα σκήπτρα. Σημειώνεται πως και άλλοι δισεκατομμυριούχοι κυρίως του κλάδου της τεχνολογίας είχαν τις περιουσίες τους να έχουν αυξάνονται κατά διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων φέτος.
Οι οικονομικές επιδόσεις του ομίλου LVMH στο τρίτο τρίμηνο απογοήτευσαν τους επενδυτές, καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 5%. Η πτώση έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών του κλάδου για επιβράδυνση των δαπανών πολυτελείας λόγω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών.
Σύμφωνα με το Business of Fashion, οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη μεταξύ 0% και 2%. Αναμφισβήτητα τα αρνητκά οικονομικά αποτελέσματα του πιο ισχυρού παίκτη στη βιομηχανία ειδών πολυτελείας, ενδεχομένως να σηματοδοτήσουν μια βαθύτερη κρίση για τους ανταγωνιστές και τους μικρότερους παίκτες σε ολόκληρο τον κλάδο. Η αγορά της Ασίας-Ειρηνικού βρίσκεται στο προσκήνιο καθώς οι πωλήσεις της μάρκας LVMH στην περιοχή, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, μειώθηκαν κατά 16%. Οι κινεζικές δαπάνες μειώθηκαν σε επίπεδα πανδημίας παρά τις προσπάθειες καταστολής της κρίσης με πακέτα τόνωσης.
Οι ανησυχίες για το μέλλον της εταιρείας εντείνονται εν μέσω αναταραχών σε μερικές από τις μεγαλύτερες μάρκες της, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης πώλησης Off-White και αλλαγών στη Celine, όπου ο Hedi Slimane αποχώρησε τον Οκτώβριο μετά από επώδυνες διαπραγματεύσεις.