Mανία για χρυσό - Νέο ρεκόρ για την τιμή και εκτιμήσεις για 2.800 δολάρια

Οι μειώσεις στα επιτόκια και οι αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή ευνοούν το πολύτιμο μετάλλο. Δύσκολα θα σταματήσει το ράλι λένε οι αναλυτές
unsplash

Στο χρυσό εξακολουθούν να συρρέουν οι επενδυτές, με αποτέλεσμα το πολύτιμο μέταλλο να σκαρφαλώνει σε νέα υψηλά. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και οι μειώσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία ευνοούν τον χρυσό, του οποίου το ράλι δείχνει ασταμάτητο.

Σημαντικά κέρδη καταγράφει και το ασήμι που έχει φτάσει σε υψηλά σχεδόν 12 ετών.
Το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου κερδίζει 0,57% στα 2.745 δολάρια ανά ουγγιά.

Αναφορικά με το ασήμι, το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου κινείται ανοδικά κατά 3% στα 34,195 δολάρια ανά ουγγιά.

«Το τρέχον περιβάλλον της αγοράς αποτελείται από τα επιτόκια που κινούνται καθοδικά σε συνδυασμό με αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους αποτελεί ένα σενάριο που ταιριάζει στον χρυσό και στα δύο μέτωπα», δήλωσε ο Tim Waterer, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην KCM Trade στο CNBC.

Από την πλευρά της η Soni Kumari, στρατηγική αναλύτρια εμπορευμάτων στην ANZ ανέφερε πως τι ράλι του χρυσό αυτό τοι μήνα καθοδηγείται περισσότερο από τη ζήτηση ασφαλούς καταφυγίου λόγω της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή και της αβεβαιότητας γύρω από τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Η ζήτηση χρυσού στην κορυφαία καταναλωτή Κίνα έχει δεχθεί πλήγμα εν μέσω υψηλών τιμών και οικονομικής επιβράδυνσης και εκτιμάται ότι η μείωση των επιτοκίων θα την ενισχύσει.

«Για τον χρυσό, τα 2.800 δολάρια φαίνεται να είναι ένας βιώσιμος στόχος για το τέλος του έτους... Θα υπάρξει πειρασμός να κλειδωθούν κάποια κέρδη, τα οποία θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την άμεση ανοδική πορεία», δήλωσε ο Tim Waterer, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην KCM Trade.