Οι αγορές στήνουν στον τοίχο τη Γαλλία - Πρώτη φορά δανείζεται πιο ακριβά από την Ελλάδα

Η αύξηση του κόστους δανεισμού αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τη δημοσιονομική κατάσταση και την πολιτική αστάθεια της Γαλλίας
Φωτογραφία Αρχείου

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει αυξηθεί πάνω από αυτό της Ελλάδας για πρώτη φορά, καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ θα μπορούσε να αποτύχει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2025.

Η απόδοση του 10ετούς χρέους της γαλλικής κυβέρνησης έφτασε για λίγο στο 3,02% στις αρχές της Πέμπτης, περνώντας πάνω από την απόδοση του 3,01% των αντίστοιχων ελληνικών ομολόγων, τα οποία μόλις πέρυσι εξακολουθούσαν να κατατάσσονται ως σκουπίδια από μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τη δημοσιονομική κατάσταση και την πολιτική αστάθεια της Γαλλίας.

«Φαίνεται ότι η πολιτική αστάθεια θα συγκρουστεί με την αγορά ομολόγων», δήλωσε ο Andrew Pease, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στη Russell Investments. «Νομίζω ότι ξέρουμε ποιος κερδίζει», προσέθεσε.

Εν μέσω της αναταραχής στην αγορά ομολόγων, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν προσπάθησε να απορρίψει οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ της γαλλικής και της ελληνικής οικονομίας.

«Η Γαλλία δεν είναι Ελλάδα. Η Γαλλία έχει. . . πολύ ανώτερη οικονομική και δημογραφική δύναμη που σημαίνει ότι δεν είναι η Ελλάδα», είπε στο BFMTV, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην αποδυναμώσουν τη χώρα για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα.

«Μπορούμε ακόμα να είμαστε υπεύθυνοι και να εργαστούμε μαζί για να βελτιώσουμε τον προϋπολογισμό ή υπάρχει άλλος δρόμος αβεβαιότητας, που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε δημοσιονομικό και οικονομικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Η αγορά κρατικών ομολόγων της Γαλλίας έχει υποστεί τη χειρότερη περίοδο πωλήσεων των τελευταίων δύο ετών κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών διαπραγμάτευσης έως την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία ροής από την BNY Investments. Ο Geoff Yu, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγορών στην BNY, είπε ότι ήταν ο «πιο συγκεντρωμένος γύρος πωλήσεων» από την κορύφωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης στα τέλη του 2022».

Αν και το κόστος δανεισμού της Γαλλίας παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα που θα σήμαιναν κρίση στην αγορά ομολόγων, η αύξηση του κόστους δανεισμού πάνω από το 3% αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές κατατάσσουν το Παρίσι ως έναν από τους πιο ριψοκίνδυνους δανειολήπτες της Ευρωζώνης.

Αντανακλά επίσης τη ραγδαία πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από την κρίση του 2012, όταν έλαβε το ιστορικό πρόγραμμα διάσωσης, αντιπροσωπεύοντας μια ισχυρή βελτίωση της οικονομικής της ισχύ. Πέρυσι, η πιστοληπτική της ικανότητα ανέβηκε για πρώτη φορά σε επενδυτική βαθμίδα.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ προσπαθεί να οριστικοποιήσει έναν προϋπολογισμό που θα επιβάλει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών 60 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση δεν έχει αρκετές ψήφους στην Εθνοσυνέλευση, επομένως πιθανότατα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει έναν συνταγματικό μηχανισμό για να παρακάμψει τους νομοθέτες να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό, κάτι που θα επέτρεπε στην αντιπολίτευση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η τύχη του Μπαρνιέ βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια της ακροδεξιάς ηγέτη Μαρίν Λεπέν, της οποίας το κόμμα Rassemblement National είναι ένα βασικό ψηφοφόρο μπλοκ στη συνέλευση. Η Λεπέν έχει εντείνει τις απειλές ότι το RN θα κινηθεί κατά της κυβέρνησης εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του στον προϋπολογισμού, όπως η μη αύξηση των φόρων στο ηλεκτρικό ρεύμα ή η περικοπή των αποζημιώσεων για φάρμακα και επισκέψεις γιατρών.