Πόλεμος Ουκρανία: Το τελεσίγραφο για Μαριούπολη και Κίεβο και το σενάριο του «carpet bombing»
Οι ρωσικές δυνάμεις αναδιοργανώνονται μετά την καθυστέρηση των τελευταίων ημερών και όπως όλα δείχνουν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση εφεδρειών στα μέτωπα στα οποία μπορεί να εκδηλωθεί σφοδρή επίθεση μέσα το επόμενο 24ωρο – Η Ρωσία αναμένεται να αυξήσει το επίπεδο βίας για να «πέσουν» το Κίεβο και η Μαριούπολη
Οι ρωσικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο παραμένουν ισχυρές καθώς φτάνουν ενισχύσεις, αλλά πιθανότατα να ξαναρχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τις επόμενες 24 ώρες. Ίδια εικόνα και στο Χάρκοβο, αλλά και στην Μαριούπολη. Η ουκρανική αντίσταση μέσα και γύρω από το Χάρκοβο παραμένει αποφασιστική, αλλά δεν είναι σαφές πόσο χρόνο μπορούν να αντέξουν οι Ουκρανοί υπερασπιστές, εάν η Ρωσία αποφασίσει να αυξήσει τις επιθέσεις αυτού του είδους σε συνδυασμό με επιθέσεις που υποστηρίζονται από αφιχθέντες ρωσικές ενισχύσεις. Η ρωσική προέλαση στη νότια Ουκρανία παραμένει πιο αργή από ό,τι ήταν τις πρώτες μέρες του πολέμου, πιθανώς λόγω των ρωσικών προσπαθειών να συγκεντρώσουν επαρκή μαχητική ισχύ για τη διεξαγωγή αποφασιστικών επιχειρήσεων κατά της Μαριούπολης και, πιθανώς, της Ζαπορίζια. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα, 6η ημέρα του πολέμου, οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν εισβάλλει μόνο με το 30% των δυνάμεων που έχουν παρατάξει περιμετρικά της Ουκρανίας.
Οι στρατηγικοί σχεδιασμοί του Πούτιν έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν. Ο πολιτικός στόχος του Ρώσου προέδρου ήταν χωρίς μεγάλης ισχύος στρατιωτική εισβολή να αναγκάσει τον πρόεδρο Ζελένσκι να παραιτηθεί ή να σηκωθεί να φύγει από τη χώρα. Η αντίσταση που προβάλει ο Ζαλένσκι, αλλάζουν όλους τους σχεδιασμούς. Η οχύρωση του Ουκρανού προέδρου στο Κίεβο δείχνει πλέον ότι ο μόνος τρόπος για να πετύχει αυτό που θέλει η Μόσχα – το endgame - είναι η κατάληψη του Κιέβου.
Οι ρωσικές δυνάμεις στόχευαν όλο και περισσότερο τα ουκρανικά αεροδρόμια και κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ιδιαίτερα στη δυτική Ουκρανία. Η Ρωσία πιθανότατα από εδώ και τώρα να επιδιώξει να «σιγήσει» την ουκρανική αεροπορία και να εμποδίσει την ικανότητα των δυτικών κρατών να ανεφοδιάσουν τον ουκρανικό στρατό. Η ιστορία με τις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι κατά πάσα πιθανότητα αποπροσανατολιστικές και γίνονται μόνο για να κερδηθεί χρόνος μεταξύ των δυο πλευρών και να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους στο πεδίο της μάχης. Εκ των πραγμάτων και με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσικής οικονομίας ο Πούτιν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υιοθετήσει τακτικές «carpet bombing», μαζικούς βομβαρδισμούς ισοπέδωσης όπως είδαμε χθες στο Χάρκοβο με θύματα αμάχους και μάλιστα ενώ οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στο Μίνσκ υποτίθεται ότι βρισκόντουσαν σε εξέλιξη.
Διαβάστε Επίσης:
Πόλεμος στην Ουκρανία - Πετρίδης: «Οι κυρώσεις δεν αγγίζουν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου»
Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκλονίζουν οι κάτοικοι -Τραγουδούν τον εθνικό ύμνο μπροστά σε ρωσικά άρματα
Συνεχίζεται η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω Ουκρανίας