Εσύ του "καλά της έκανε" κλείσου σε μια σπηλιά...  

Σαν κάποιοι να προσπαθούν να δημιουργήσουν τη συλλογή της απανθρωπιάς, της κτηνωδίας και της σήψης της κοινωνίας

Εσύ του "καλά της έκανε" κλείσου σε μια σπηλιά...  
Φωτογραφία Αρχείου
3'

Οι μέρες που διανύουμε είναι σκοτεινές. Βαθύ, μαύρο σκοτάδι. Οι εικόνες από τον ξυλοδαρμό του κοριτσιού στη Γλυφάδα από άλλα κορίτσια με το… πλήθος σαν σε αρένα να χειροκροτεί αλαλάζοντας, είναι σοκαριστικές. Και αυτό είναι πια το παράδοξο και ταυτόχρονα το ελπιδοφόρο: Ότι σοκαριζόμαστε ακόμα με αυτές τις εικόνες. Και ας είναι τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων αμέτρητα αυτή την εβδομάδα. Αυτή την εβδομάδα! Κι όλα ή σχεδόν όλα «βιντεοσκοπημένα».

Σαν κάποιοι να προσπαθούν να δημιουργήσουν τη συλλογή της απανθρωπιάς, της κτηνωδίας και της σήψης της κοινωνίας. Που πια ξεκινάει από πολύ νωρίς. Από παιδιά που αντί να είναι ο ανθός για το αύριο γίνονται αγκάθια. Δεν ξέρω πόση ευαισθησία έχει απομείνει στον καθένα από εμάς για να συνεχίσουμε να παθαίνουμε σοκ στη θέα ενός κοριτσιού που τρώει ανελέητο ξύλο από ένα άλλο κορίτσι; Δεν ξέρω καν που σταματάει αυτή η άγρια κατηφόρα, όπως λέει ο ποιητής… Ξέρω όμως ότι όσο αντί να μεγαλώνουμε παιδιά μεγαλώνουμε κτήνη, όλα τα παιδιά εκεί έξω θα είναι υποψήφια θύματα. Απλά θα εύχεσαι και θα εύχονται να μην τύχει… Αλλά ο κόσμος δεν σώζεται με ευχές και προσευχές.

Σώζεται- αν σώζεται- με πράξεις. Κι όσο αυτή η κοινωνία στέλνει διαρκώς μήνυμα ατιμωρησίας στους θύτες τα θύματα θα αυξάνονται… Και θα φτάνουμε όχι απλά στο σημείο ένα κοριτσάκι να πέφτει θύμα επίθεσης αλλά ο… εγκληματίας γονιός ενός εκ των θυτών να λέει «καλά της έκανε!». Γιατί έτσι έμαθε να κάνει. Να μεγαλώνει το παιδί του με θράσος κι όχι με θάρρος. Με ψευτοτσαμπουκά κι όχι με γενναιότητα. Με κτηνώδη ένστικτα κι όχι με ανθρωπιά. Το κορίτσι στη Γλυφάδα έπεσε θύμα όχι μόνο αυτών που το έδειραν αλλά και των γονιών τους. Και το «καλά της έκανε» δεν αφορά μόνο στο κορίτσι που έπεσε θύμα… Είναι μια ακόμη «μαγκιά» στα μούτρα όλων των κανονικών ανθρώπων… Όλων όσοι παλεύουμε ακόμα μπας και κάτι αλλάξει. Όλων όσοι μαζί με τα παιδιά μας θέλουμε να προστατεύσουμε όλα τα παιδιά… Όλων όσοι λέμε στα παιδιά να μην κάνουν ό,τι δεν βλέπουν και δεν ακούν αν κάποιος πέφτει θύμα επίθεσης.

Όλων όσοι συνεχίζουμε να ασχολούμαστε… Συνεχίζουμε να είμαστε άνθρωποι και θέλουμε να μεγαλώσουμε ανθρώπους. Οι γονείς των κοριτσιών που πλάκωσαν το κορίτσι, οι γονείς των παιδιών που παρακολουθούσαν άπραγα τη φάση, οι γονείς των παιδιών που ήξεραν και δεν μίλησαν, συνειδητοποιήστε το λάθος σας, τον κίνδυνο που βάζετε τα παιδιά και την κοινωνία και αλλάξτε… Εσύ του «καλά της έκανε» πήγαινε και κλείσου σε μια σπηλιά. Μαζί με τα θηρία. Είσαι χειρότερος από τους χειρότερους. Και πιο κτήνος από τα κτήνη. Χαμένος από κάθε άποψη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή