Περισσότεροι από 100 οι νεκροί δημοσιογράφοι το 2011

Ξεπέρασαν τους 100 οι θάνατοι εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης το 2011, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Presse Emblem Campagne( PEC)που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Περισσότεροι από 100 οι νεκροί δημοσιογράφοι το 2011
1'

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 106 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε 39 χώρες του κόσμου, δηλαδή περίπου δύο κάθε εβδομάδα.

Στα μέτωπα της «Αραβικής Άνοιξης» τουλάχιστον 20 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ βαρύ ήταν το τίμημα για τις γυναίκες ανταποκρίτριες, καθώς έχουν καταγγελθεί πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης, ιδίως στην Αίγυπτο και τη Λιβύη.

«Η χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη για πολλούς εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, κυρίως λόγω των εξεγέρσεων σε πολλές αραβικές χώρες. Τουλάχιστον 20 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν ενώ ασκούσαν το λειτούργημά τους στις ταραχές αυτές. Άλλοι εκατό δέχτηκαν επίθεση, συνελήφθησαν ή τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο, τη Συρία, τη Λιβύη, την Τυνησία και την Υεμένη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της PEC, Μπλεζ Λαμπάν.

Η πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους είναι το Μεξικό με 12 θύματα από τον περασμένο Ιανουάριο. Στο Πακιστάν σκοτώθηκαν 11 δημοσιογράφοι, ενώ στο Ιράκ και τη Λιβύη επτά. Ακολουθούν, με έξι θανάτους, οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία και η Ονδούρα. Η πιο επικίνδυνη περιοχή είναι η Λατινική Αμερική, με 35 θύματα και ακολουθεί η Ασία με 40 ενώ στη Μέση Ανατολή (συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Αφρικής) σκοτώθηκαν 28 δημοσιογράφοι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή