Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη στις εφημερίδες
Τα θέματα που κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο είναι ότι ανοίγουν τα σύνορα της ΕΕ με την ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα, η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το 2012, και παράθυρο για ανασχηματισμό της κυβέρνησης αφήνει το Μέγαρο Μαξίμου.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκτός ψηφοδελτίων όσοι διεκδικούν αναδρομικά!....."
Η εφημερίδα γράφει ότι "εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ για τις επικείμενες εκλογές θα αφήσει ο Αντώνης Σαμαράς όσους πρώην και νυν βουλευτές του κόμματος διεκδικούν αναδρομικά μέσω της Δικαιοσύνης".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κατέστρεψαν συνειδητά την Ελλάδα Μέρκελ και Σαρκοζί".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο Ντομινίκ Στρος Καν καρφώνει το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος της χώρας μας. Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ είχε έτοιμο σχέδιο που βρισκόταν σε αντίθετη κατεύθυνση από το Μνημόνιο, αλλά δεν πρόλαβε γιατί του έστησαν την παγίδα με την καμαριέρα".
Δημοκρατία: "Θα έχουμε νεκρούς στα νοσοκομεία του Λοβέρδου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την έντονη διαφωνία του με την τρόικα για το θέμα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης εκφράζει ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας προειδοποιώντας, ότι εάν εφαρμοστούν οι "διαταγές" της θα κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές".
ΕΘΝΟΣ: "Ρύθμιση σκούπα για τους οφειλέτες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αποτελεσματικότερους τρόπους για τη σταδιακή είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση. Με το πέρασμα του χρόνου έχει συσσωρευτεί ένα αστρονομικό ποσό οφειλών ύψους 42 δισ.ευρώ".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τα απόκρυφα ημερολόγια και οι προφητείες των Μάγια για το "τέλος" του κόσμου".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στις 21-12-2012 η Γη θα ευθυγραμμιστεί με τον ήλιο και το κέντρο του γαλαξία, φαινόμενο που συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε 25.800 χρόνια!".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δουλειά στην Ε.Ε. με μια ταυτότητα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πανευρωπαϊκό διαβατήριο για επαγγέλματα αυξανόμενης ζήτησης προωθεί η Κομισιόν. Υιοθέτησε χθες οδηγία για την καθιέρωση μιας κοινής ευρωπαϊκής επαγγελματικής ταυτότητας που θα ανοίγει τις πόρτες για εργασία στην ενιαία αγορά, χωρίς τις χρονοβόρες διατυπώσεις του παρελθόντος".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανοίγουν τα σύνορα στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας".
Η εφημερίδα γράφει ότι "οι Βρυξέλλες θεσπίζουν ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα για άτομα με υψηλή εξειδίκευση. Εταιρίες σε Σκανδιναβία, Βαλκάνια, Τσεχία και Βρετανία ζητούν Έλληνες λογιστές, στελέχη επιχειρήσεων και γραμματείς".
ΕΣΤΙΑ: "Αγοράζετε ελληνικά".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ό,τι είναι καλό για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας θα έπρεπε να αποτελή εθνικό στόχο για τον οποίο να συνεργάζονται όλα τα κόμματα. Και εν προκειμένω θα μπορούσε να δρομολογηθή μια ευρύτερη εκστρατεία με σύνθημα "αγοράζετε ελληνικά".
Η ΑΥΓΗ: "Μας δένουν χειροπόδαρα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τοκογλυφική επίθεση της διεθνούς των τραπεζιτών με το κούρεμα, απαιτήσεις που ενισχύουν τον κίνδυνο "πιστωτικού γεγονότος" και επιβολή του αγγλικού δικαίου για να διασφαλίσουν με δικαίωμα κατασχέσεων τα δανεικά".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Δάνεια. Πως να τα διαγράψετε".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο νόμος για τα υπερχεωμένα νοικοκυριά δίνει τη δυνατότητα σε οφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα να "κερδίσουν" τις τράπεζες σβήνοντας έως και το 100% της οφειλής τους".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Παράθυρο" για ανασχηματισμό.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "παράθυρο για ανασχηματισμό αφήνει πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η συνοχή και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης εκ των πραγμάτων υπονομεύονται από τη ρευστότητα και τις εντάσεις που δημιουργούν το σκηνικό διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων για τον ακριβή χρόνο των εκλογών".
Η ΝΙΚΗ: "Τα λεφτά τελείωσαν και στους Ευρωπαίους".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ομολογία αποτυχίας της Ευρώπης που ψάχνει απεγνωσμένα 200 δισ.ευρώ για το μηχανισμό στήριξης, υλοποιώντας τη συμφωνία του Δεκεμβρίου. Τα χρήματα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πήγαιναν ως δάνειο στο ΔΝΤ για να τα επιστρέψει με τη σειρά του, ως βοήθεια στις χώρες που έχουν ανάγκη".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Μαυρίλα το 2012 προβλέπει η Λαγκάρντ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το 2012 με την επικεφαλής του ΔΝΤ να χτυπά νέο καμπανάκι για μετεξέλιξη της κρίσης, με χαρακτηριστικά της δεκαετίας του 1930".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Όλοι σήμερα στα συλλαλητήρια για την προστασία των ανέργων".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "συγκεντρώσεις σε 44 πόλεις της χώρας. Την ώρα που η ανεργία καλπάζει, ο αγώνας για την ουσιαστική προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους παίρνει παλλαϊκό χαρακτήρα. Στα σημερινά συλλαλητήρια καλούν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ".
ΤΑ ΝΕΑ: "Παγώνουν τις επιστροφές φόρου και ΦΠΑ".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "στην αναμονή βάζει το υπουργείο Οικονομικών χιλιάδες φορολογουμένους και επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστροφές φόρων, προκειμένου να περιορίσει το μέγεθος της μαύρης τρύπας των εσόδων".
City Press: "Επικίνδυνη αβεβαιότητα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο Παπαδήμος επείγεται, αλλά βασικοί υπουργοί καθυστερούν. Σύγχυση προκάλεσε με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ντομινίκ Στρος Καν: τιμωρούν την Ελλάδα αντί να λύσουν το πρόβλημα".
Metro: "Σχήμα αλά... ιταλικά θέλει ο Παπαδήμος".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σχέδια για ολιγομελές υπουργικό μελετά το Μαξίμου. Αυστηρό μήνυμα Καψή στα μέλη της κυβέρνησης".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:"Διώξεις για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Συναγερμός για περιορισμό των υστερήσεων στα έσοδα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "συναγερμό σήμανε στο υπουργείο Οικονομικών ο Ε.Βενιζέλος με στόχο τη διόρθωση των αποκλίσεων στην εκτέλεση του εφετινού προϋπολογισμού, ώστε να μην παραστεί ανάγκη για νέα ταμειακά μέτρα το 2012."
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέα λίστα ΣΔΟΕ με φοροφυγάδες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί σε 32 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Επεκτείνονται οι έλεγχοι. Στη βουλή ρύθμιση για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στα αζήτητα θα παραμείνει η περιουσία του Δημοσίου".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε αδιέξοδο οδηγείται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2012, αφού η τρόικα ζητεί 28 αποκρατικοποιήσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας που θα φέρουν στα δημόσια ταμεία 10 δισ.ευρώ ενώ το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου εκτιμά ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει πάνω από 4,6-4,7 δισ.ευρώ λόγω υποτονικού ενδιαφέροντος από υποψηφίους επενδυτές.